Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Kardinál Špidlík slaví devadesátiny

Čtvrtek, 10.12.2009
Řím. Kardinál Tomáš Špidlík oslaví 17. prosince významné životní jubileum. Na jeho počest se ve čtvrtek 10. prosince večer, tedy týden před tím, konala v české Papežské koleji Nepomucenum slavnostní recepce. Akci při příležitosti jeho 90. narozenin kromě obyvatel Nepomucena pořádali i dva diplomaté: velvyslanec České republiky u Svatého stolce Pavel Vošalík a český velvyslanec v Itálii Vladimír Zavázal.


Organizátoři tak chtěli slavnému kardinálovi projevit uznání za celoživotní dílo v oblasti rozvoje vzájemných vztahů mezi východními a západními křesťany. Chtěli mu touto cestou také poděkovat za to, že neúnavně posiloval věřící ve své rodné vlasti v naději během tíživých let komunistické diktatury a později je povzbuzoval v úsilí o budování nové spravedlivé společnosti v České republice, mimo jiné formou pravidelných promluv na vlnách vatikánského rozhlasu.

Kardinálu Špidlíkovi přišli blahopřát mimo jiné bývalý nuncius v ČR kardinál Giovanni Coppa, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, děkan Husitské teologické fakulty UK prof. Jan Lášek a další zástupci ekumeny. Blahopřání zaslal i prezident republiky a další státní představitelé. Mezi asi sto padesáti pozvanými hosty na slavnostní recepci nechyběl ani starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek, který slavnému rodákovi předal pamětní list města Boskovice za celoživotní přínos pro město a blahopřání a dary od lidí z Boskovicka.

Již před měsícem, v pátek 13. listopadu, navštívil Nepomucenum také současný premiér České republiky Jan Fischer při své návštěvě Říma. I tehdy velvyslanectví ČR při Svatém stolci v papežské koleji zorganizovalo slavnostní recepci. Hlavní příležitost k ní poskytlo 20. výročí listopadových událostí v roce 1989.

Na recepci nechyběl ani kardinál Špidlík, kterému český premiér předal vyznamenání za dlouholeté zásluhy za demokracii a svobodu myšlení. Toto ocenění – medaili Karla Kramáře – uděluje premiér české vlády podle vlastního uvážení za významné zásluhy v různých oblastech života společnosti.

Katolický týdeník 49/2009 při příležitosti kulatých Špidlíkových narozenin zveřejnil exkluzivní interview s oslavencem, které se nese - jak jinak - v humorném duchu. „Když se přidržíme biblických dat, zjistíme, že Bůh po potopě určil člověku sto dvacet let žití. Devadesátka by tedy znamenala tři čtvrtiny prožitého života,“ žertuje kardinál v úvodu rozhovoru. V něm pak vzpomíná na dlouhá léta v Itálii, zdůrazňuje význam východní spirituality a ekumenizmu, ale dotýká se také služby duchovního otce.

Důležité pro něho bylo setkání s Janem Pavlem II., s kterým se velmi zblížil. Papež dokonce českého kardinála v roce 1995 vyzval, aby dával jemu a celé římské kurii exercicie. „Když se mě pak ptali, zda je těžké kázat Kristovu náměstku, odbyl jsem je poznámkou, že pro kazatele je to naopak velmi lehké – může si být jist, že posluchač neztratí víru,“ směje se Špidlík.

„S Janem Pavlem II. jsem se poté stýkal častěji. Když jel na východ, chtěl si promluvit o duchovních problémech daných zemí. Ve svém denním programu ovšem těžko hledal volnou chvíli, jednoduše si mě tedy pozval na oběd – a při něm jsme všechno v klidu probrali. Ale musel jsem si také připravit dva nebo tři vtipy, neboť měl pro anekdoty velké porozumění,“ uvádí moravský rodák.

Na otázku, čeho by se chtěl ještě dožít, kardinál uvádí, že není radno živit naději „na něco“, nicméně naději jako takovou by prý člověk ztrácet neměl. „Co následuje, je vždycky překvapení. Ta malá jsou přípravou na to poslední, velké, kolosální,“ dodává jezuitský kardinál v rozhovoru pro Katolický týdeník.


Zdroj: RaVat, Katyd

Fotografie Davida Vopřady ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil