Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Putovní výstava o průkopníku inkukturace probíhá v Číně

Pondělí, 1.3.2010
Peking. Matteo Ricci: Setkání civilizací v Číně za dynastie Ming. Tak se nazývá výstava připomínající 400. výročí smrti jezuitského misionáře italské národnosti, která se od 7. února do 20. března koná v Hlavním muzeu města Peking. Expozice se již dočkala velké pozornosti čínských médií. Tisková agentura Xin Hua například zdůraznila, že italský misionář byl první Evropan, který přinesl úspěchy technologií a umění do Číny, sám se „stal Číňanem“ a nejváženějším cizincem, který během staletí až do dnešní doby v Číně nepřestal být známou a ctěnou osobností.


Výstava je putovní, po Pekingu by měla být otevřena v muzeích v Šanghaji (od 3. dubna do 23. května) a v Nankinu (od 5. června do 25. července). Pořádá ji Italský kraj Marche, Čínské archeologické středisko, Hlavní muzeum v Pekingu a Kulturní institut při Italském velvyslanectví v Pekingu.

Expozice zahrnuje více než dvě stovky exponátů – mistrovských děl malířství a výtvarného umění, zeměpisné mapy, hodinové strojky z barokní doby, kterými Li Ma Dou, jak je P. Matteo Ricci v mandarínském jazyce dodnes nazýván, kdysi oslnil čínského císaře.

Matteo Ricci (1552-1620) pocházel z italské Maceraty. Během svých studií v Římě vstoupil do jezuitského řádu. Už jako mladý misionář odjel přes Indii do Číny. Sympatie císaře a čínských učenců si získal rozsáhlými znalostmi přírodních věd. Jeho knihy byly vysoce ceněné a katechismus "Pravé učení o Pánu nebes" byl dokonce spolu se sedmi dalšími publikacemi přijat do kánonu klasické čínské literatury.

Ricci oplýval vědomostmi v matematice, geometrii, astronomii, geografii a praktické fyzice. Snažil se pochopit čínskou mentalitu, svůj životní styl přizpůsoboval místním zvykům a k čínské kultuře choval velkou úctu. Stal se tak průkopníkem inkulturace. Ta se v církevních dějinách stala předmětem ohnivých polemik. Dnes je Matteo Ricci na seznamu kandidátů blahořečení a papežové Jan Pavel II. a jeho nástupce Benedikt XVI. ho dali misionářům za vzor.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.8.2020 Škola Mattea Ricciho v době pandemie
12.2.2019 Pomoc uprchlíkům a škola se jménem misionáře Mattea Ricciho
11.7.2011 Životopis filosofa Konfucia z pera jezuity
30.6.2010 Ricci možná blahořečen i se svým spolupracovníkem
4.6.2010 Papež: Ricci přinesl do Číny západní vědu a evangelium



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil