Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Generál jezuitů navštívil Srí Lanku a Pákistán

Středa, 3.3.2010
Generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás pokračuje v návštěvách řádových provincií. Od 5.- 8. února P. generál se vydal na Srí Lanku a 9. - 11. února na to navázal cestou do Pákistánu.


Na Srí Lance, zejména při setkání s jezuity v oblasti Colombo-Galle, P. Nicolás zdůrazňoval některá témata, jež mu zvláště leží na srdci: hloubka, tvořivost a duchovní život. Vyzval jezuity ke zřejmější angažovanosti v intelektuálním apoštolátu. Ten je prioritou, jež znovu připomněla 35. generální kongregace. Intelektuální apoštolát přitom může mít celou řadu podob. Patří sem vyučování na vysokých školách, badatelská a publikační činnost, diskuse mezi odborníky a nabídka pečlivé reflexe a analýzy.

Při setkání s jezuity regionu Kandy se generální představený více věnoval tématu „hranic“, kterého se také dotýká 35. GK. Metafora „hranice“ může podle jeho slov být obohacena metaforou horizontu. Hranice podtrhují pionýrský rozměr jezuitského působení, obtíže, s nimiž jsou spojeny úkoly, které musíme dál plnit, zatímco horizonty označují co nejrozsáhlejší oblasti, jimiž je charakterizována jezuitská služba.

Při setkání s jezuity severního a východního regionu Srí Lanky naléhal na důležitost rozvíjet tvořivé formy výchovy a zapojit se tam, kde je možné trvalé duchovní doprovázení studentů. Vícekrát připomněl, že je nutné rozvíjet dialog mezi severní a jižní částí země a mezi rozličnými skupinami, které se často střetávají i se zbraní v ruce.

Během návštěvy Srí Lanky se Nicolás setkal i s tamějšími novici, scholastiky a s mladými kněžími, nebo s těmi, kteří právě konají svou „třetí probaci“, tedy závěrečnou část jezuitské řeholní formace. Nechyběla ani četná oficiální setkání s nejvýznamnějšími církevními představiteli, s apoštolským nunciem a biskupy. Jezuitský generál se vydal i za starými přáteli, P. Aloisem Pierisem, ředitelem Tulana, Centra výzkumu a setkávání. To rozvíjí dialog především s buddhisty, kteří tvoří většinu věřících na Srí Lance.

Návštěva v Lahore

Pákistán je zemí, která trpí nestálými politickými poměry, hrozbou fundamentalismu a blízkostí afgánského válečného konfliktu. Tovaryšstvo Ježíšovo působí v Lahore, kde žije mezinárodní čtyřčlenná komunita, angažující se především ve školství. P. Nicolás se nejprve věnoval osobním vztahům a rozhovorům s jednotlivci, zejména tamějšími profesory.

Druhý den, 10. února, pak navštívil dvě školy pro chudé chlapce a dívky, které Tovaryšstvo vede už okolo 25 let. Obě se nacházejí ve velmi chudé, převážně muslimské čtvrti. Studenti jsou jak křesťané, tak i muslimové. „Všeobecný dojem, který jsem měl, byla právě vynikající atmosféra, nasazení laických profesorů, odhodlání a schopnosti obou jezuitů, kteří tyto školy vedou,“ prohlásil po návštěvě škol generál Nicolás.

Jezuitský představený se setkal i se svým starým přítelem z dob, kdy se stal členem učitelského sboru Pastorálního institutu v Manile, arcibiskupem Lawrencem Johnem Saldanhou. Poslední den pak věnoval odpočinku, studiu, četbě a také návštěvě města, především velké mešity, která je dnes pátou největší na světě a druhou největší v Asii. Návštěvu pak zakončilo setkání s řeholními sestrami ze čtyř kongregací, které s jezuity úzce spolupracují.

Musíme se stál věrohodní

„Tyto dvě poslední návštěvy potvrzují dojem, který jsem měl i z jiných cest,“ prohlásil po návratu do Říma generální představený. Ocenil zejména angažovanost jezuitů, jejich všestranné nadání a duchovními dary. Podle svých slov ho povzbudila i dobrá vůle a velká touha sloužit církvi a lidem. Zároveň si prý uvědomuje i výzvy a těžkosti, zejména v menších regionech, kde chybí důležité zdroje.

Důsledkem tohoto nedostatku je podle Nicolásových slov například to, že je velmi obtížné plánovat nebo vykonat rozlišování podle jezuitských priorit. „Platí to zvláště pro formaci jako investici do hloubky pro náš život a náš apoštolát. To mi dělá starosti, protože náš život a naše budoucí služba na tom mnoho závisí. Bezprostřední a naléhavé potřeby jsou tak zřejmé a tak početné, že můžeme jimi být téměř oslepeni nebo aspoň rozptylováni,“ zdůraznil Nicolás.

„Nakonec můžeme lehce přehlédnout, že v Asii, jako ostatně i ve všech ostatních částech světa, je nutné vydávat pádné a věrohodné svědectví, chceme-li, aby nám lidé naslouchali jako řeholníkům, kteří nabízejí duchovní poselství a naději, která jde daleko za hranice pomíjivých nadějí, jaké normálně nabízí trh,“ vyjádřil své obavy jezuitský představený.

Přítomnost jezuitů v Pákistánu je podle jeho slov velmi skromná a přál by si, aby se členové řádu v této zemi postupně rozrostli. Nicméně navzdory malému počtu zde Tovaryšstvo hraje důležitou roli. „Tváří v tvář muslimské většině každá křesťanská přítomnost může být inspirací a jako taková je vždy výzvou, aby byla ryzí, aby žila hlubokou vírou a aby jednala s jinými lidmi s pochopením, velkodušností a poctivostí,“ vyjádřil své přesvědčení Nicolás.

„Máme tolik možností pracovat s chudými, zvláště na poli výchovy a sdílení života a naděje, jako to nyní dělají naši jezuité,“ zdůraznil. Pakistánské církvi by se prý jezuité měli snažit poskytnout to, co potřebuje, aby mohla čelit četným výzvám a rozvíjela svůj život a svou službu věrohodným a účinným způsobem. „A můžeme také povzbuzovat a spolupracovat s řeholníky a laiky, kteří chtějí zlepšit pakistánskou společnost,“ dodal jezuitský generál.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil