Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový provinciál převezme úřad na začátku května

Pondělí, 8.3.2010
Praha. Generální představený jezuitského řádu jmenoval novým provinciálem České provincie Tovaryšstva Ježíšova P. Jana Adamíka. Úřad převezme v neděli 2. května v 9.00 hodin v kostele sv. Ignáce z Loyoly na Karlově náměstí v Praze. „Děkujme Pánu a provázejme otce Jana a celou provincii modlitbou a poctivou snahou o život podle našeho jezuitského způsobu jednání,“ vyzval členy České provincie současný představený František Hylmar SJ.


„To, že z Říma došla odpověď ohledně jmenování nástupce provinciála Františka Hylmara a že to jsem já, kdo by měl nastoupit na jeho místo, jsem se dozvěděl ve středu 3. března večer,“ uvedl na dotaz Jesuit.cz Jan Adamík.

Bezděky mu prý vytanula na mysl poslední část Matoušova evangelia připadající na ten den: „Víte, že panovníci tvrdě vládnou nad národy a velmoži jim dávají cítit svou moc. Mezi vámi však tomu tak nebude. Ale kdo by chtěl být mezi vámi veliký, ať je vaším služebníkem, a kdo by chtěl být mezi vámi první, ať je vaším otrokem. Vždyť ani Syn člověka nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za všechny“ (Mt 20,17-28).

„Netoužím být na prvním místě, ale tady smysl textu o touze být veliký je stejně trochu jiný. Pán zatoužil, abychom se stali velkými, ale ve službě. A dává k tomu nejen příležitost, ale i všechny potřebné prostředky, milost a sílu,“ dodává budoucí český provinciál. Doufá proto nejen v Boží pomoc, ale i v modlitbu všech spolubratří, aby svůj úřad mohl vykonávat k větší Boží slávě.

P. Jan Adamík se narodil 25. září 1962 v Přerově. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 8. dubna 1990. Studoval nejprve filosofii na Vysoké škole filosoficko-pedagogické Ignatianum v Krakově. Poté pracoval jako redaktor v české sekci Vatikánského rozhlasu. Teologii absolvoval na římské Gregoriánské univerzitě, kde své studium zakončil licenciátem ze spirituální teologie. Na kněze byl vysvěcen 21. dubna 2001 na Sv. Hostýně. Jeden semestr byl na studijním pobytu na Loyola University v New Orleans (USA), svou řeholní formaci pak zakončil tzv. „třetí probací“ v Austrálii.

Od června 2006 působí v Českém Těšíně jako ředitel tamějšího exercičního domu a i díky tomu postupně získal bohaté zkušenosti s individuálním doprovázením duchovních cvičení. Od 1. září 2006 navíc zastává funkci představeného českotěšínské komunity.


Přečtěte si rozhovor s Janem Adamíkem Na život nejsme nikdy sami.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2018 Jezuitští provinciálové ze střední a východní Evropy se setkali ve Vilniusu
31.10.2017 Evropští provinciálové zahájili nové procesy rozlišování
6.1.2015 Čeští jezuité diskutovali o situaci své řádové provincie
25.1.2014 Novým provinciálem rakouských jezuitů se stane P. Bernhard Bürgler SJ
26.10.2013 Jediná cesta k míru vede skrze setkávání a dialog



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil