Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Českému publiku byla představena kniha o Samuelu Fritzovi

Neděle, 7.3.2010
Praha. Na konci února byla v Praze představena studie Dr. Aristotela Alvareze Lopeze „Samuel Fritz y la Fundación de Yurimaguas.“ Kniha přináší nové aspekty, analýzy a interpretace trutnovského rodáka a slavného jezuity, který v 17. století působil v Amazonii a vytvořil první mapu řeky Amazonky používanou až do 30. let 20. století. Autor zmíněné publikace, který se může pochlubit filosofickým jménem Aristóteles, je občanským povoláním přísedícím nejvyššího soudu v Loretu v Peru.


„Není náhodou, že je kniha peruánského badatele představována českému odbornému publiku právě zde,“ prohlásil rektor Karlovy univerzity profesor Václav Hampl na prezentaci knihy 26. února v Malé aule Karolina. A hned dodal, že slavný trutnovský rodák na této univerzitě kdysi studoval, podobně jako další čeští jezuité, kteří rozvíjeli v 2. polovině 17. a 1. polovině 18. století svoji misijní činnost na různých místech amerického kontinentu i jinde ve světě.

„Jejich jména a činy jsou dnes často zmiňovány nejen v souvislosti s evangelizačním posláním. Samuel Fritz je kromě jiného známý svou mapou Amazonky z roku 1707, kterou vysoce oceňovali už přírodovědci 18. století. Osudy a dílo Samuela Fritze, ale i Josefa Neumanna, Šimona Boruhradského, Františka Boryně, Václava Bryera a dalších sledují nejen historikové, etnografové či geografové v zemích, kde tito misionáři působili, ale také odborníci v zemích původu, tedy zde v České republice,“ zmínil se rektor univerzity ve svém uvítacím proslovu.

Podle Hampla tvoří jméno univerzity především její absolventi, jejich odbornost, nasazení a jejich dílo. „Proto fakt, že zde představujeme knihu o Fritzovi, je svědectvím našeho zájmu o osudy našich absolventů, i když zde studovali už před třemi staletími. Je ale také potvrzením extenzivní spolupráce UK s badateli a akademickými pracovišti v Latinské Americe, slavnosti jako je tato chápu především jako vykročení k jejímu dalšímu prohlubování,“ zdůraznil Hampl.

Knihu českému publiku pak představil J. E. Alberto Salas Barahona, velvyslanec Peru v České republice. „Knihu peruánského autora o Čechovi Samuelu Fritzovi uvádíme právě zde, protože zájem občanů této země o mou zemi je zde deklarován už od 17. století,“ vysvětlit přítomným peruánský velvyslanec. Podle jeho slov dlouhá tradice v objevování nových zemí a zkoumání přírody, stejně tak jako i nejnovější objevy v botanice a geografii přispěly k utužení přátelství a zlepšení spolupráce mezi Peru a Českou republikou.

Samuel Fritz – přírodovědec a humanista

Simona Binková z Ústavu ibero-amerických studií Filozofické fakulty UK pak přítomným přiblížila biografické údaje a životní osudy Samuela Fritéze. Lopezova kniha prý vyniká hlavně důvěrnou znalostí prostředí Yurimaguas, což je jedno z nejstarších měst v peruánské Amazonii, které bylo jako misie založeno samotným Fritzem, a v dnešní době je hlavním městem provincie horní Amazonky.

Binková zároveň uvedla, že Samuelem Fritzem se zabývali už badatelé 18. století, do povědomí širší veřejnosti u nás se ale dostal až po polovině 20. století a zejména v posledních deseti letech intenzivní popularizační a odbornou činností badatelů sdružených kolem prof. Bohumila Janského z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který v oblasti kartografie a hydrologie navázal na Fritzovo dílo a završil jej definitivním určením skutečných pramenů Amazonky.

Binková připomněla, že Samuel Fritz nebyl jen jezuitským misionářem, ale i významným přírodovědcem a humanistou. Narodil se 1654 v Trutnově, v 18 letech vstoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Po absolvování přednášel na jezuitských gymnáziích v Čechách a na Moravě. Ve studiích pokračoval v Olomouci studiem teologie, ale už v té době žádal o vyslání na misijní činnost. Po získání souhlasu během tří dní opustil Olomouc a přes Janov, Sevillu a Cartagenu odplul do Quita a odtud pak do misií na horním toku Amazonky.

V Amazonii působil přes 40 let. Kromě šíření křesťanství učil místní obyvatelstvo praktickým dovednostem, sám vynikal znalostmi z oboru stavitelství a pěstování zemědělských plodin. Zakládáním misií a vzděláváním místního obyvatelstva se snažil dosáhnout jejich většího ekonomického a sociálního rozvoje. Zaměření jeho osobnosti bylo však mnohem širší. Kromě sochařství a malířství byla jeho další odborností znalost jazyků, ovládal latinu, španělštinu a několik indiánských jazyků.

Nejznámější je však Fritzovo dílo v kartografii a hydrologii. Při svých cestách po misiích v Amazonii zaznamenával přítoky Amazonky a výsledkem byla mapa vyrytá roku 1707 jezuity v Quitu do měděné desky. Jediný zachovaný tištěný exemplář v Evropě, který roku 1743 zachránil před zničením člen francouzské zeměměřičské komise Charles M. La Condamine, je uchován v Národní knihovně v Paříži.

Konec života strávil Fritz ve městě Jéberos, kde roku 1725 umřel. Stal se prvním Evropanem, který splul Amazonku od horního toku až po ústí, a jedním z cestovatelů, kteří cestovali napříč celým kontinentem od Atlantického oceánu po Tichý.


Zdroj: iforum.cuni.cz. Více informací a fotografie z akce ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.4.2024 Křesťan zítřka bude mystikem, nebo nebude vůbec
15.4.2024 Křesťan zítřka bude mystikem, nebo nebude vůbec
10.4.2024 Křesťan zítřka bude mystikem, nebo nebude vůbec
8.4.2024 Křesťan zítřka bude mystikem, nebo nebude vůbec
3.4.2024 Barokní jezuitské Klatovy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil