Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vysokoškoláci se podesáté setkají na Velehradě

Úterý, 16.3.2010
Velehrad. Moravské poutní místo Velehrad bude na přelomu dubna a května opět hostit celostátní setkání vysokoškoláků. Akci nazvanou Studentský Velehrad pořádá každé dva roky Vysokoškolské katolické hnutí ČR. "Téma letos zní: Štafeta – máš to ve svých rukou. Během víkendu přednášek, besed, workshopů, koncertů a modliteb se jeho účastníci budou zabývat výzvami, které přináší život ve svobodě, a to z hlediska společenského i osobního, občanského i církevního," uvádí mluvčí akce Lenka Kolaříková.


"Téma letošního ročníku má vyjadřovat vědomí toho, že naše životy nejsou osamocenými ostrovy v bezbřehém oceánu, ale jsou součástí společenského dění, minulého, současného i budoucího. Zvolené bylo také vzhledem k desátým narozeninám Studentského Velehradu. Při této příležitosti jsou srdečně zváni také absolventi minulých ročníků, aby se podělili o své zkušenosti ze života v dnešní společnosti," vysvětluje Kolaříková.

Studentský Velehrad se koná každé dva roky od jara 1992 a počet účastníků se stále zvyšuje. Letošní ročník proběhne od 30. dubna do 2. května 2010. Na Velehrad je možné vyrazit také pěšky společně s některou ze čtyř poutí, které tradičně vycházejí ve středu ze Svatého Hostýna, ze Zlína, ze Skalice a z Brna.

Pořadatelé lákají nejen na společné bohoslužby, ale také na přednášky a besedy se zajímavými hosty: s pražským světícím biskupem Václavem Malým, sociologem a knězem Tomášem Halíkem, s Pavlem Jajtnerem, bývalým velvyslancem ČR například u Svatého stolce, Kateřinou Lachmanovou, Tomášem Sedláčkem a mnoha dalšími.

Studentský Velehrad ale není jen o intelektuálních debatách. Doprovodný program nabídne hned několik koncertů. V pátek to bude večer chval a varhanní koncert ve velehradské bazilice. V sobotu vystoupí na tomtéž místě uskupení Symphonic Art Rock, dále si účastníci mohou vychutnat jazzový večer a vystoupení kapely Nad čarou. Návštěvníci se mohou těšit také na výstavu, která mapuje historii Studentských Velehradů. Odpočinout si budou moci při sportovních aktivitách, tanci, hrách anebo při návštěvě čajovny.




Upoutávka na jubilejní desátý Studentský Velehrad


"Na Velehrad se sjedou převážně lidé, kteří už nemají v živé paměti dobu nesvobody, ale jsou jednou z prvních generací vyrůstající v demokratických poměrech. Je pro ně důležité nejen připomenout si nedávnou minulost, ale také zhodnotit vývoj v naší zemi a zejména hledat odpověď na otázku, jaký má být jejich osobní vklad do života české společnosti, církve i místních společenství, rodinou počínaje," říká mluvčí akce. A hned dodává: "Srdečně jsou zváni všichni studenti a absolventi, kteří chtějí strávit víkend s přáteli, v modlitbě s Bohem, dozvědět se něco nového, popřemýšlet nad životem a odpočinout si od všedních starostí."


Zdroj: Proglas. Více informací StudentskyVelehrad.cz

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil