Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Při zádušní mši za Josefa Horehledě zazní hudba Miloše Boka

Pondělí, 22.3.2010
Praha. Zádušní bohoslužbu za zesnulého Josefa Horehledě v pátek 26. března v 15.30 v kostele sv. Ignáce v Praze doprovodí orchestrální hudba skladatele Miloše Boka. Ke vstupu zazní Litanie ke všem svatým v provedení dechů a bicích. K obětování zahraje Smuteční hudba. Sanctus bude z Missa brevis, při rozloučení s rakví pak zazní mariánská píseň a při vynášení rakve Slavnostní intráda. K přijímání zazpívá dětský sbor školy Nativity.


P. Josef Horehleď SJ, zakladatel školy Nativity, odešel po dlouhé nemoci v pondělí 22. března po třetí hodině odpoledne ve svých 48 letech. Se zesnulým se jeho spolubratři jezuité, příbuzní a znamí naposledy rozloučí při mši svaté v sobotu 27. března v 10.30 v bazilice na Velehradě, kde bude po bohoslužbě jeho tělo uloženo na místním hřbitově.

Josef Horehleď pocházel z Modré u Velehradu. Narodil se 8. června 1961 v Uherském Hradišti a pokřtěn byl na Velehradě. Vyučil se zedníkem a maturoval na střední škole stavební. Po vojenské službě pracoval jako mistr odborného výcviku ve stavebnictví. Roku 1993 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Kolíně a 15. srpna 1995 tam složil své první řeholní sliby. Studoval filozofii v Krakově a po pastorační praxi v Olomouci pak v Dublinu teologii.

Na kněze byl vysvěcen v roce 2003. Od roku 2004 působil jako ministr řeholního domu v Praze a současně připravoval založení Křesťanské základní školy Nativity, která v září 2008 v Děčíně-Křešicích otevřela svou první třídu. Několik let statečně odolával těžké nemoci a svým mnohým úkolům se věnoval až do posledních sil. Závěrečné měsíce pozemského života prožil v pražské komunitě.

Josef Horehleď měl velké nadání pro práci s mládeží, pedagogické schopnosti a neobyčejnou zručnost a tvořivost. Na jeho nápaditost a houževnatost vzpomíná rodná farnost, skauti, chlapci z rytířských táborů, mladí, kterým pomáhal při rozlišování životního povolání, a především spolupracovníci a žáci školy Nativity. Položil její základy, inspiroval ji a vedl v jejích začátcích. Byla jeho velkým snem a zůstává nerozlučně spojena s jeho jménem. Jako kněz rád sloužil především svátostí smíření a duchovním doprovázením a mnohým prospěl radou a chápavým slovem.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil