Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poslední rozloučení s Josefem Horehleděm

Úterý, 30.3.2010
Praha / Velehrad. Zádušní mši za Josefa Horehledě v pátek 26. března v kostele sv. Ignáce sloužil litoměřický biskup Jan Baxant. Po boku mu stáli provinciál František Hylmar a P. Ludvík Armbruster, který se skvěle zhostil i úkolu kazatele během bohoslužby. Ve své promluvě se zmínil o Kristu, který „sestoupil do pekel“, jako o jediném, kdo je schopen vysvobodit nás z děsivé chvíle umírání a může naplnit osamělost naší smrti.


Mezi těmi, kdo se přišli se zesnulým rozloučit, byli kromě spolubratří z různých koutů Čech a Moravy a dalších kněží a řeholníků, též všichni žáci a učitelé školy Nativity v Děčíně, její podporovatelé z okolí, zástupci vietnamské komunity ze severních Čech a mnozí další. Při bohoslužbě zazněla dramatická hudba Miloše Boka, který sám řídil orchestr a malý sbor žákyň školy Nativity.

O den později, v sobotu 27. března dopoledne, se na Velehradě naposledy se zesnulým rozloučilo na třicet kněží. Mezi nimi nechyběli ani jezuitští spolubratři ze Slovenska, Polska a Německa. Bazilika se zaplnila jeho nejbližšími, rodinou, příbuznými, rodáky, skauty a mnoha dalšími lidmi zblízka i zdaleka, kteří zakladatele děčínské školy znali a vážili si ho.

Bohoslužbu celebroval provinciál P. František Hylmar, kázání pronesl P. Josef Čunek. Ve své promluvě uvedl, že Josef Horehleď kdysi v noviciátním domu v Kolíně trpělivě stavěl masivní opěrnou zeď z plochých kamenů, která drží a vyrovnává zeminu zahrady. Tuto stavbu, která trvala několik měsíců, pak kazatel přirovnal k duchovní jezuitské stavbě duše zesnulého.

„Nyní jej, Ježíšova tovaryše, vyprovázíme do Ježíšova království jako prezidenta školy Nativity. Zakládal ji úporně a vytrvale,“ prohlásil Čunek ve své promluvě. A hned nato dodal, že tak jako kdysi stavěl kámen po kameni noviciátní zídku, tak postupně absolvoval jedno jednání po druhém, aby nakonec úspěšně „postavil opěrnou zeď dětem a vybudoval také tým spolupracovníků pro oporu a vyrovnání života mladých.“

Transept chrámu, ve kterém zesnulý jezuita jako chlapec dlouhá léta ministroval, se skvěl po právě dokončené obnově a atmosféru dotvořil velehradský chrámový sbor, který pohřební mši svatou hudebně doprovázel. V závěru bohoslužby se za místní farnost s Josefem Horehleděm rozloučil velehradský farář a představený tamější jezuitské komunity P. Petr Přádka. Ten přítomným prozradil, že poslední noc před svou primicí zesnulý strávil sám v bazilice.

V rozloučení jménem rodiny a skautské organizace zazněla slova o tom, že Josef byl velký bojovník, který se nikdy nevzdával. Pater Říha z Lounovic pod Blaníkem zase zdůraznil jeho touhu stát se knězem, která se od počátku uskutečňovala jen obtížně a bolestně, než byla úspěšně završena.

Rakev z kostela vynesli ministranti a cestu dlouhého zástupu smutečních hostí na hřbitov doprovázelo polední vyzvánění. Provinciál českých jezuitů se pak postaral i o poslední obřady před uložením těla zemřelého do hrobu. Tuto příležitost představený využil k tomu, aby poděkoval všem, kteří s otcem Josefem po několik let nesli jeho bolesti. Zejména lékařům a zdravotníkům patří dík za péči, která daleko přesahovala rámec jejich povinností. Hylmarovo poděkování ale směřovalo i k těm, kdo jej navštěvovali a podporovali modlitbou, jíž si otec Josef nesmírně vážil, která mu byla velkou posilou a která nepochybně přinesla a stále nese ovoce.


FOTOGALERIE Z AKCE

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil