Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Březen v brněnském VKH ve znamení duchovních aktivit

Pátek, 9.4.2010
Brno. Během měsíce března prožili brněnští studenti několik duchovních akcí. Již na začátku měsíce, 2. března, se konala noční křížová cesta, které se zúčastnilo na sto studentů. Nechyběl ani nový člen brněnské jezuitské komunity Miroslav Herold, který se nedávno vrátil z Říma ze svých postgraduálních studií církevní historie.


Noční akce, na kterou se vydala asi stovka studentů, byla velmi pestrá. Křížová cesta vedla městskými chodníky přes kolejiště až k namrzlým polním stezkám, na kterých někteří z účastníků – aspoň podle slov nového studentského kaplana P. Mirka Herolda – působili jako křováci na první lekci menuetu. Všichni ale nakonec do cíle dorazili bez zranění a ti nejvytrvalejší zakončili celonoční výšlap s návštěvou 14 brněnských kostelů a lesnatého okolí společnou časnou snídaní ve Studentském centru (SC).

Ještě během postní doby na to ve čtvrtek 18. břena navázala pěší pouť ranní, tentokrát na poutní místo ve Vranově. Necelá desítka ranních ptáčat akci zahájila modlitbou u sester klarisek v Soběšicích a pak už vyrazila a po malém bloudění nakonec svého cíle dosáhla.

Během postní doby byla kázání na studentských bohoslužbách tématicky zaměřená na promluvy Svatého otce při loňské návštěvě v České republice. Po mši nechyběla ani možnost dále diskutovat ve skupince o tom, co nás v kázání i samotných promluvách zaujalo.

Měsíc březen je také vždy poznamenán svátkem svatého Josefa, kdy již tradičně vysokoškoláci z lásky ke svému kaplanovi Josefovi připravují nejrůznější léčky a úskoky, aby co nejoriginálněji oslavili svátek jeho patrona. Po loňské výpravě do Olomouce na přednášku otec Josefa a následném únosu do restaurace za vydatné pomoci nejmenovaného spolubratra jsme jej tentokráte chtěli unést do divadla. Situaci ovšem zkomplikovala nemoc hlavního aktéra, a tak musela nakonec stačit oslava na SC.

Protože se do Brna právě sjela větší skupina studentů i z dalších měst kvůli poradě Studentského Velehradu, mohl se tento večer stát milým přivítáním a oddechem před náročným dnem. P. Josef měl radost především z pečeného kocoura Garfielda z piškotového těsta, klobásové palmy a luxusní meruňkové marmelády.

Pomalu finišují také přípravy nového vydání Studentského diáře na rok 2010/2011, který produkuje VKH ve spolupráci s DCM. První várka kalendářů by měla být vytištěná už na začátku května.

Významnou událostí v březnu byla také družba studentů z ostatních VKH v Brně. Pozvání přijali studenti ze Zlína, Olomouce a Prahy, studentskou mši svatou celebroval olomoucký studentský farář P. Pavel Bačo SJ. Po mši následoval program a agapé v oratoři kostela. Zaznělo také několik lákavých nabídek a pozvánek ze strany VKH ČR, například na pouť po Plzeňské diecézi po stopách bl. Hroznaty, na X. studentský Velehrad nebo na další ročník Konference o vysokoškolácích.


Zdroj: VKH Brno, Nuntii

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil