Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Generální představený jezuitů navštívil Mexiko

Pondělí, 26.4.2010
Guadalajara / Mexico City. Dnešní svět zakouší stále více násilí a antidemokracie. Tento názor vyslovil generální představený Tovaryšstva Ježíšova během své nedávné návštěvy v Mexiku. Vystoupil mimo jiné na jezuitské univerzitě v Guadalajara. „V současné době sílí především populismus a nikoli demokracie,“ prohlásil Nicolás.


Jezuitský představený to uvedl v souvislosti s rozšířeným jevem manipulace s informacemi a organizováním kampaní, jejichž cílem je přesvědčit lidi k vykonání nějaké politické volby nebo k nákupu nějakého zboží. Jezuitský generál zdůraznil potřebu vykořenění takových jevů jako jsou války, útlak, násilí, sociální diskriminace a nespravedlnost. Velkou roli při tom podle jeho slov hraje výchova, která je sama o sobě výzvou pro celý jezuitský řád.

V mexickém kontextu je pozadím násilí především výroba a prodej drog. Kriminální skupiny tohoto druhu se ve Střední Americe jen za posledních 6 let dopustily 80 tisíc vražd. Celý region se tak jejich vinou stal nejméně bezpečnou oblastí na celém světě.

Nicolás byl také mezi 28 účastníky Mezinárodní konference jezuitského vyššího vzdělávání, která se ve dnech od 22. do 24. dubna konala na Iberoamerické univerzitě v Mexico City. Téma setkání význačných odborníků znělo Propojování jezuitského vyššího vzdělání pro globalizující se svět: formování budoucnosti pro humánnější, spravedlivější a trvale udržitelnou zemi.

Hlavním cílem konference bylo podle Nicoláse podpořit rozvoj jezuitského vyššího vzdělávání a intelektuálního apoštolátu Tovaryšstva, ale také vytvořit síť, která by jezuitům umožňovala pokračovat v diskusi nad palčivými problémy a dále analyzovat výzvy dnešní doby.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil