Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Předání úřadu provinciála se odkládá

Sobota, 1.5.2010
Praha. Na začátku května měl Jan Adamík převzít úřad provinciála českých jezuitů. Kvůli nenadálým zdravotním potížím se však musí tento akt odložit na neurčito. Po třetí operaci pravého oka musel Jan Adamík v pátek 30. dubna odpoledne podstoupit ve Zlíně operaci odchlípnuté sítnice i ve druhém, dosud zdravém oku.


Provincii o nečekaných změnách v plánu informoval současný provinciál František Hylmar, který prozatím zůstává ve své funkci. „Předání služby provinciála se odkládá,“ říká ve zprávě, kterou rozeslal spolubratřím jezuitům. O konkrétním termínu je zatím předčasné hovořit.

Adamík musí několik dní zůstat v nemocnici ve Zlíně a pak by se měl vrátit do domácího léčení. „Vše nyní záleží na tom, jak rychle se bude oko hojit,“ domnívá se Josef Čunek, který nemocného navštívil.

Jana Adamíka jmenoval novým provinciálem České provincie Tovaryšstva generální představený jezuitského řádu Adolfo Nicolás už na začátku března. Převzetí úřadu mělo proběhnout během nedělní bohoslužby 2. května v pražském kostele sv. Ignáce z Loyoly na Karlově náměstí.

Adamík se narodil v roce 1962 v Přerově a do řádu vstoupil 8. dubna 1990. Studoval nejprve filosofii v Krakově a poté pracoval jako redaktor v české sekci Vatikánského rozhlasu. Teologii absolvoval na římské Gregoriánské univerzitě, kde své studium zakončil licenciátem ze spirituální teologie. Jeden semestr byl na studijním pobytu na Loyola University v New Orleans (USA), svou řeholní formaci pak zakončil v Austrálii.

V letech 2006-2010 působil v Českém Těšíně jako ředitel tamějšího exercičního domu a i díky tomu postupně získal bohaté zkušenosti s individuálním doprovázením duchovních cvičení. Dosud navíc zastával funkci představeného českotěšínské komunity.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2018 Jezuitští provinciálové ze střední a východní Evropy se setkali ve Vilniusu
31.10.2017 Evropští provinciálové zahájili nové procesy rozlišování
6.1.2015 Čeští jezuité diskutovali o situaci své řádové provincie
25.1.2014 Novým provinciálem rakouských jezuitů se stane P. Bernhard Bürgler SJ
26.10.2013 Jediná cesta k míru vede skrze setkávání a dialog



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil