Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Petr Vacík se stal knězem

Neděle, 13.6.2010
Praha / Rumburk. V neděli 13. června zakončil mladý novokněz Petr Vacík v kostele sv. Ignáce sérii bohoslužeb po svěcení, které přijal v sobotu 5. června z rukou biskupa Václava Malého v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze na Křížovnickém náměstí.


Kněžského svěcení se zúčastnila řada jezuitů, dalších kněží, studentů, příbuzných a přátel. Ve své promluvě světitel mimo jiné upozornil na to, že kněz je tím, kdo obvazuje rány, zatímco Kristus uzdravuje. Kněžství je tedy podle pražského světícího biskupa především službou zraněným a těm, kdo potřebují Kristův uzdravující dotyk. Po skončení bohoslužby novosvěcenec poděkoval Bohu, rodičům i farářovi akademické farnosti Tomáši Halíkovi, který se stal jeho duchovním otcem, když v kostele Nejsv. Salvátora našel víru a přijal iniciační svátosti.

Primiční mše pak nový kněz slavil v neděli 6. června nejprve dopoledne v kostele sv. Bartoloměje v Rumburku, odkud pochází a kde dosud žije jeho rodina, a potom večer také ve své „duchovní domovině“, v pražském kostele Nejsv. Salvátora. Kazatelem na obou bohoslužbách byl Tomáš Halík, který ve svých promluvách nastínil roli kněze v dnešní společnosti. „Dříve jsi šel, kam jsi chtěl, nyní tě jiní zavážou a povedou, kam nechceš,“ parafrázoval Halík v jedné ze svých homilií Kristův výrok nasměrovaný k apoštolu Petrovi. A dodal, že s kněžstvím je spojené i to, že se člověk nechá zavázat potřebou druhých lidí. O hudební doprovod večerní mše se postarala Salvátorská schola, která vykonala jazzovou mši Zdeňka Tošnara.

Petr Vacík vyrůstal v Rumburku a v Praze. Během pražských studií na střední škole konvertoval a přijal křest. Před vstupem do jezuitského řádu v roce 2000 vystudoval analytickou a enviromentální chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Po absolvování dvouletého jezuitského noviciátu studoval filosofii na Hochschule für Philosophie v Mnichově. V letech 2004-2006 získal ve Švýcarsku kvalifikaci k dávání duchovních cvičení, pracoval jako pastorační asistent v Akademické farnosti Praha a dával duchovní cvičení a začal spolupracovat na menších projektech s Českou televizí.

V roce 2006 odešel do Říma, kde pracoval ve Vatikánském rozhlase a studoval teologii na Gregoriánské Univerzitě. Tam byl také 14. dubna loňského roku vysvěcen na jáhna. Od léta roku 2009 žije v kalifornském Berkeley a pokračuje ve studiu teologie na Graduate Theological Union. Do České republiky by se měl vrátit po završení svých studií spirituality v létě roku 2011. Zabývá se fotografováním, dáváním duchovních cvičení a vztahem mezi spiritualitou a uměním.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Příprava setkání Evropských jezuitů ve formaci
26.6.2023 Mladí kolumbijští jezuité se setkali s otcem generálem
8.3.2023 Přípravy na letní setkání Evropských jezuitů ve formaci
21.9.2022 Setkání Evropských jezuitů ve formaci
17.3.2022 Noviciát středoevropské provincie Tovaryšstva se přestěhoval do Rakouska



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil