Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Ricci možná blahořečen i se svým spolupracovníkem

Středa, 30.6.2010
Šanghaj. Čínská provincie jezuitského řádu chová naději, že spolu se slavným italským misionářem Matteo Ricccim by mohl být blahořečen i Paul Xu Guangqi, jeho blízký spolupracovník a první katolík narozený v Šanghaji.


„Bylo by to nejen v linii současného trendu spolupráce mezi kněžími a laiky, nýbrž i podnětem pro mladé Číňany, kteří uvažují o řeholním povolání a snad i vstupu do Tovaryšstva Ježíšova,“ prohlásil P. Louis Gedro, provinciál čínských jezuitů. V dějinách církve není obvyklé, aby zahraniční misionář a jeho místní spolupracovník byli společně povýšeni k úctě oltáře. Diecéze Šanghaj míní zahájit proces mířící k beatifikaci slavného rodáka a vyzvala věřící k modlitbám za šťastný výsledek.

Mezitém byl již 11. května otevřen v Šanghaji institut dialogu, který nese jméno obou osobností čínské církve, misionáře z Maceraty Ricciho i jeho čínského přítele a pomocníka Xu. Xu-Ricci Dialogue Institut Fudan University je formálně začleněn do struktury filozofické fakulty.

V den otevření institutu se konalo kolokvium, na němž se podílelo 70 vědců z Číny i z jiných zemí, odborníků v ekonomii, filozofii a náboženství. Téhož večera byli účastníci přítomni i prezentaci digitálního vydání Grand Ricci, čínsko-francouzského encyklopedického slovníku.

Paul Xu Guangqi (1562-1633) spolupracoval s Riccim na překladu západních textů do čínštiny a klasiků konfucianismu do latiny.

Matteo Ricci (1552-1620) vstoupil k jezuitům během svých studií v Římě. Jako mladý misionář pak odjel přes Indii do Macaa. Pak si vyžádal dovolení čínských úřadů, aby se mohl vydat se do Šiuhingu. Místo jezuitské sutany si oblékl šedé roucho buddhistického kněze. Později však pochopil, že toto rozhodnutí nebylo nejšťastnější, a tak ještě před příjezdem do Pekingu zvolil oděv čínských učenců. Právě rozsáhlými znalostmi přírodních věd si získal sympatie i nejvyšších vrstev čínské společnosti. Jeho knihy byly vysoce ceněné a katechismus "Pravé učení o Pánu nebes" byl dokonce spolu se sedmi dalšími publikacemi přijat do kánonu klasické čínské literatury.

Ricci oplýval vědomostmi v matematice, geometrii, astronomii, geografii a praktické fyzice. Chtěl ovšem především vydávat svědectví o základní křesťanské pravdě víry. Snažil se pochopit čínskou mentalitu, svůj životní styl přizpůsobil místním zvykům a projevoval úctu k vysoké čínské kultuře. V letošním roce si svět připomíná 400. výročí od jeho narození.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.8.2020 Škola Mattea Ricciho v době pandemie
12.2.2019 Pomoc uprchlíkům a škola se jménem misionáře Mattea Ricciho
11.7.2011 Životopis filosofa Konfucia z pera jezuity
4.6.2010 Papež: Ricci přinesl do Číny západní vědu a evangelium
1.3.2010 Putovní výstava o průkopníku inkukturace probíhá v Číně



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil