Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Dlouholetý spor: Zabíjejí vysílače Vatikánského rozhlasu?

Pátek, 16.7.2010
Vatikán. Média v nedávné době zveřejnila posudek, který před pěti lety nechala vypracovat soudkyně předběžného vyšetřování Zaira Secchi. Posudek vznikl v rámci procesu, ve kterém byl Vatikánský rozhlas obviněn z toho, že elektromagnetické záření z vysílačů v Santa Maria di Galeria a Marina Militare způsobuje zvýšený výskyt rakoviny u lidí, žijících v blízkém okolí. Podle posudku existuje vztah příčiny a následku mezi vystavením elektromagnetickým vlnám a zvýšeným výskytem leukémie.


Ke zveřejnění zprávy se vyjádřil generální ředitel Vatikánského rozhlasu a mluvčí Svatého stolce, jezuitský kněz Federico Lombardi. Vatikánský rozhlas podle jeho slov zveřejnění obsahu posudku předběžného vyšetřovacího soudu v médiích překvapilo, především proto, že sám tribunál posudek nezveřejnil.

„Vatikánský rozhlas v blízké době představí vlastní zprávu vypracovanou svými technickými poradci, profesorem Umbertem Veronesim a doktorkou Susannou Lagorio,“ prohlásil Lombardi. Vatikánský mluvčí zároveň připomněl, že v mezinárodní vědecké literatuře dosud nebyl příčinný vztah mezi elektromagnetickým zářením a onemocnění leukémií prokázán, proto soudní posudek lze jen těžko považovat za ověřený.

Přesto podle Lombardiho „Vatikánský rozhlas vždy dodržoval mezinárodní normy o elektromagnetických emisích a od roku 2001, po dohodě s kompetentními italskými autoritami, dodržuje ještě přísnější limity, které stanovila nové italské normativy a chová respekt ke všem případným obavám obyvatelstva.“

Ke zveřejnění posudku došlo přesto, že italský odvolací soud v Římě vynesl už 14. října minulého roku rozsudek. Ten očistil kardinála Tucciho a P. Borgomea, bývalé ředitele Vatikánského rozhlasu, z obvinění z přestupku definovaného trestním zákoníkem jako „vrhání nebezpečných předmětů”. Toho se měli dopustit právě šířením elektromagnetického záření z vysílačů zmíněné rozhlasové stanice. Šlo o třetí a definitivní rozsudek Nejvyšší soudní instance v Itálii. První rozsudek odvolacího soudu byl osvobozující, druhý vracel vše zpět před soud, třetí rozsudek byl definitivní. Odvolací soud pak zastavil trestní stíhání P. Borgomea, který minulý rok zemřel, a zároveň rozhodl o zastavení trestního stíhání kardinála Tucciho.

Obvinění, že Vatikánský rozhlas znečišťuje životní prostředí vysíláním elektromagnetického záření, bylo podáno poprvé v roce 1998 bezprostředně poté, co Italský parlament schválil normy o minimální hodnotě výkonu elektromagnetického záření. Tyto normy jsou přibližně třikrát přísnější než všechny mezinárodní normy a normy EU, jež Vatikánský rozhlas vždy dodržoval. Od roku 2001 výkon elektromagnetického záření Vatikánského rozhlasu splňuje i nové italské normy.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
12.2.2021 Devadesát let Vatikánského rozhlasu očima střední a východní Evropy
9.7.2018 Dokumentární cyklus Léta letí k andělům o P. Josefu Koláčkovi SJ
7.5.2018 Spuštěna česká verze Vatican News
25.2.2016 Na rovinu
22.2.2016 Změny ve vedení Vatikánského rozhlasu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil