Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nakladatelství Refugium slaví patnácté narozeniny

Pátek, 20.8.2010
Olomouc. Nakladatelství Refugium Velehrad – Roma vzniklo v roce 1995 jako součást činnosti Centra Aletti v Olomouci. Svým čtenářům nabízí rozsáhlé bohatství duchovních evropských tradic Západu i Východu a reflektuje také dědictví ignaciánské spirituality. Letos oslavilo patnácté výročí od svého založení a během doby své existence už vydalo více než 250 titulů.


„Pokud nakladatelství vytrvá deset roků, ber ho vážně, něco už za sebou mají,“ říkával prý profesor Neufeld, někdejší šéfredaktor Zeitschrift für Katholische Theologie. „Patnáct let každodenního života je tedy velká historie,“ dodává k Neufeldově výroku olomoucký jezuita Michal Altrichter. Podle jeho slov je minulost nakladatelství ve znamení mnohovrstevnatého setkání: setkání spolupracovníků mezi sebou, s vnějšími institucemi, s akademickými grémii, ale v neposlední řadě i s jednotlivými čtenáři. „Považuji za pěkné to, že se za celou tu dobu vytvořila rozsáhlá čtenářská obec,“ raduje se Altrichter.

Těší jej i to, že se postupně vyprofilovaly ediční řady, a to často i díky svým vyhraněným titulům. To proto, že třeba Studijní texty se prý nebojí experimentovat. Zároveň Altrichter oceňuje, že je mezi českými čtenáři stále velký hlad po původních spirituálních pramenech. I proto se nakladatelství rozhodlo vydat spisy takových jezuitských klasiků jako je Lallament, Caussade, anebo z modernějších Teilhard de Chardin, který čtenáře stále oslovuje.

„Těšíme se na kompletní vydání famózní Filokalie a mnohasvazkových dějin filosofie jezuity Frederika Coplestona,“ spřádá své smělé plány olomoucký jezuita a jedním dechem dodává: „Nás těší, že nám čtenáři píší své ohlasy z četby.“

Nakladatelství by ovšem nemohlo fungovat bez pracovitých a činorodých spolupracovníků. K nim téměř od začátku patřila i Luisa Karczubová. „Z široké nádeničiny nakladatelství se mě týká především redaktorská práce a to je široký komplex činností. Tato práce rozšiřuje kapacitu v dalších oblastech, je důležitá například pro výuku na teologické fakultě,“ popisuje svou práci mladá teoložka, které tato spolupráce prý dává především „tvořivou realizaci“.

Olomoucký tým by se neobešel ani bez Tomáše Karczuba. Ten koordinuje veškeré provozní tendence, které se v nakladatelství objevují. Obsahují vše od jednotlivých fází vydávání knižního titulu, až ke komunikaci se čtenáři a firmami, s tiskem, distributory, a ošetření rozsáhlé administrativy. „Já sám přirozeně inklinuji k zalamování knižních titulů a konečné typografické práci s tím spojené. Za spolupráci jsem vděčný, vnímám svoji činnost v širším rozsahu, jako inspirativní prostředí, které obohacuje celou mojí rodinu. Jedním slovem: vděčnost za přátelství,“ vysvětluje.

K jeho patnáctým narozeninám by Tomáš Karczub Refugiu rád popřál „radost z vydaných titulů a vděčnost za sympatizující čtenáře.“ A Luisa Karczubová k tomu hned dodává ještě další přání: „Aby si udrželo profil, který nepodléhá líbivosti momentálních společenských nálad, a zůstalo i nadále v náročné nekomerčnosti nezastupitelné.“


Nový ediční plán nakladatelství je ke stažení na oficiálních stránkách nakladatelství.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
21.3.2024 Večery křesťanské spirituality
11.3.2024 Večery křesťanské spirituality v Centru Aletti během letního semestru
5.2.2024 Soukromá audience olomouckého Centra Aletti u papeže Františka
19.1.2024 Pouť Centra Aletti do Říma
20.9.2023 Nóta Římského vikariátu o ukončení kanonické vizitace Centra Aletti v Římě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil