Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na desátou pouť na Velehrad přišlo sedm set poutníků

Pátek, 27.8.2010
Velehrad. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě se v sobotu 21. srpna dopoledne stala cílem jubilejní desáté pěší pouti. Ta měla letos jako téma Desatero přikázání.


Poutníci se na mariánské poutní místo vydali z různých míst Moravy, někteří již v neděli 16. srpna. Pořadatelem pěší pouti bylo Společenství cyrilometodějských poutníků a cílem bylo poděkovat za poselství evangelia a poprosit o obnovení víry v českém národě. Před bazilikou poutníky přivítal jezuita Petr Přádka, duchovní správce farnosti.

"Někteří jste možná přišli pěšky na Velehrad už podesáté, jiní poprvé či popáté. Pěší pouť byla pro vás prosbou za vaši spásu, ale i poděkováním za přírodu, kterou vás k Velehradu provázel Pán Bůh," uvedl ve svém uvítacím projevu Přádka.

Poutníci si pak společně zazpívali, aby pak na nádvoří před budovou barokní prelatury obnovili zasvěcení českého národa Bohu. Pod mozaiku Matky křesťanské jednoty poté symbolicky položili polní květiny, které natrhali při cestě na Velehrad. Jubilejní pěší pouť pak vyvrcholila slavnostní bohoslužbou, které předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Velehrad prochází proměnou

Bazilika sv. Cyrila a Metoděje a nejbližší okolí zatím prochází radikální proměnou. Prakticky všechny historické objekty v centru obce prodělají rozsáhlou přestavbu. Prostory někdejší konírny a sýpky by po těchto úpravách měly začít sloužit jako muzeum, kavárna a galerie.

Historický statek, který před deseti lety dostal novou střechu i fasádu, konečně dostane využití. Po dlouhých úvahách a složitých jednáních o dotacích tyto objekty z 16. a 18. století poslouží především ke kulturnímu rozvoji obce. V přízemí koníren by mělo vyrůst Muzeum Bible a přednáškový sál, v horních patrech pak studovny historických pramenů cyrilometodějských tradic. Ve spodní části bývalé sýpky by v přízemí mělo vzniknout knihkupectví, malá galerie a informační centrum.

Podle některých návrhů najdou ve vyšších podlažích místo i detašovaná pracoviště partnerů projektu: olomouckého Centra Aletti a jezuitského řádu. Obnova historického statku nejspíš potrvá do konce května příštího roku.

Na konci července, po slavnostní bohoslužbě ke cti svatého Ignáce z Loyoly měli návštěvníci baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje na Velehradě příležitost si užít poslední červencový večer při třetím ročníku varhanního koncertu. Šlo o poslední koncert před téměř dvouletou opravou varhan, ale také před restaurátorskými pracemi v hlavní lodi baziliky. Velkolepý nástroj v mariánském chrámu proto nyní nadlouho utichne.

Varhany, které mají 5.521 píšťal, tři manuály a zvonkohru, si po bezmála půl století zaslouží rozsáhlou rekonstrukci. Při ní by se díky nové technologii měl rozšířit počet kombinací z dnešních čtyř na tisíc. Po obnově by se tedy bazilika mohla pyšnit nástrojem koncertního typu, srovnatelným s těmi nejlepšími v Evropě.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil