Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Provinciálem českých jezuitů zůstává František Hylmar

Pátek, 10.9.2010
Praha. Již na začátku května měl Jan Adamík převzít úřad provinčního představeného českých jezuitů. Ovšem brzy po té, co z Říma přišlo jeho jmenování, se ukázalo, že ze zdravotních důvodů nebude reálné, aby se této funkce ujal. Z rozhodnutí generálního představeného Adolfa Nicoláse bude českým provinciálem i nadále František Hylmar.


Jana Adamíka jmenoval novým představeným České provincie Tovaryšstva generál Nicolás už na začátku března. Převzetí úřadu mělo proběhnout během nedělní bohoslužby 2. května v pražském kostele sv. Ignáce z Loyoly na Karlově náměstí. Po třetí operaci pravého oka musel ovšem Adamík v pátek 30. dubna podstoupit ve Zlíně operaci odchlípnuté sítnice i ve druhém, dosud zdravém oku. Během rekonvalescence se ukázalo, že zdravotní stav mu nedovolí se funkce provinciála zhostit.

Generální představený proto na základě informací od provinčního konzultu rozhodl, aby František Hylmar ve službě provinciála pokračoval, dokud nebude jmenován jeho nástupce, a toto své rozhodnutí mu sdělil dopisem datovaným 2. září 2010. Podle slov asistenta generálního představeného Adama Žaka lze pro tuto chvíli počítat s prodloužením úřadu na následující dva až tři roky.

„Člověk míní, Pán Bůh mění. V každém případě však podle svatého Pavla těm, kdo milují Boha, všechno slouží k dobrému, což je jistota, o kterou se opíráme,“ uvádí provinciál ve zprávě, kterou rozeslal svým spolubratřím jezuitům. Zároveň prosí o modlitbu pro sebe i pro zdraví celé provincie.

„Děkuji vám za důvěru, se kterou jste mě vybrali za provinciála. A děkuji za modlitby o uzdravení mého zraku,“ píše ve svém listu Jan Adamík. „Díky Bohu je to dobré, ale ne natolik, abych mohl funkci provinciála převzít a vykonávat.“ Ve svém dopise pak Adamík vyjadřuje radost z toho, že generál jezuitského řádu ponechal ve funkci Františka Hylmara. „Rád bych mu poděkoval za vše dobré, co konal a koná, za jeho věrnost, trpělivost, za modlitby i vytrvalé povzbuzování v našich starostech a potřebách.“

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2018 Jezuitští provinciálové ze střední a východní Evropy se setkali ve Vilniusu
31.10.2017 Evropští provinciálové zahájili nové procesy rozlišování
6.1.2015 Čeští jezuité diskutovali o situaci své řádové provincie
25.1.2014 Novým provinciálem rakouských jezuitů se stane P. Bernhard Bürgler SJ
26.10.2013 Jediná cesta k míru vede skrze setkávání a dialog



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil