Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Meditovat vesmír s jezuitou a astrofyzikem Pavlem Gáborem

Pátek, 29.10.2010
Kolín. V seznamu plánovaných duchovních obnov a exercicií se před několika dny objevila zbrusu nová nabídka, která může budit stejně tak zvědavost jako nedůvěru. Pod názvem Meditovat vesmír se skrývají duchovní cvičení určené zejména pro technicky, matematicky a přírodovědecky zaměřené účastníky.


Exerciciemi v kolínském exercičním domu bude doprovázet jezuitský astrofyzik a kněz Pavel Gábor z Vatikánské observatoře. Kurz začne v pondělí 22. listopadu večer a skončí ve čtvrtek 25. listopadu po obědě. Každý den budou nabídnuty dvě přednášky s náměty k rozjímání a bohoslužba. Nebude chybět ani příležitost k osobnímu rozhovoru s doprovázejícím.

„Jezuita Gerry Hughes tvrdí, že až umřeme, první věc, na kterou se nás Bůh zeptá, bude otázka, co říkáme jeho stvoření a zda se nám líbí,“ usmívá se astrofyzik Pavel Gábor. „Kontemplace krásy stvoření bude náš východiskový bod a naše první cvičení,“ zdůrazňuje. Není prý třeba mít nějaké hluboké znalosti astrofyziky, ale pochopitelně se předpokládá jistý zájem o otázky spojené s přírodou a vesmírem.

Gábor hned upozorňuje na projev Benedikta XVI., který zazněl na besedě s římskou mládeží na Náměstí sv. Petra 6. dubna 2006 a který prý může být pro čtenáře dobrým testem zájmu o nabízené duchovní cvičení. "Veliký Galileo řekl, že Bůh napsal knihu přírody matematickým jazykem. Byl přesvědčen, že Bůh nám dal dvě knihy: knihu Svatého Písma a knihu přírody. A byl přesvědčen, že jazykem přírody je matematika. Takže ta je jazykem Božím, jazykem Stvořitele,“ prohlásil prý papež v rámci besedy s římskou mládeží.

Dále pak Benedikt XVI. upozornil na fakt, který může být pro mnohé z nás překvapivý. Totiž, že matematika, tento vynález naší lidské mysli, se opravdu může stát klíčem k porozumění přírody. „Že příroda opravdu je matematicky uspořádaná a že naše matematika, vynalezená naší lidskou myslí, opravdu je nástrojem k práci s přírodou, díky němuž si jí dovedeme posloužit a využívat ji skrze techniku.“

Pavel Gábor (1969) pochází z Košic. Před vstupem do jezuitského řádu v roce 1995 vystudoval fyziku elementárních částic na MFF UK v Praze. Po dvouletém noviciátě v Kolíně studoval filozofii v Krakově. Krátce pak učil na VOŠ Caritas v Olomouci. Základní studium teologie absolvoval v Paříži v letech 2000-2003. Po knežském svěcení, dvou letech pastorační praxe a postgraduálního studia teologie na CMTF UP v Olomouci se vrátil do Paříže, kde v roce 2009 získal doktorát z astrofyziky. Nyní zakončil svou řeholní formaci v Austrálii a brzy se přesune do arizonského Tucsonu, kde bude působit na Vatikánské observatoři.


Přihlásit se na kurz je možné ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil