Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitský kardinál Urbano Navarrete Cortés zemřel

Čtvrtek, 25.11.2010
Řím. Sbor kardinálů ztratil jednoho ze svých nejlepších členů. Jezuitský kardinál Urbano Navarrete Cortés, bývalý rektor Gregoriánské univerzity a dlouholetý profesor kanonického práva, zemřel 22. listopadu ve Věčném městě. Pohřeb se konal ve středu 24. listopadu před polednem v Bazilice sv. Petra. Eucharistii předsedal děkan kardinálského sboru kardinál Angelo Sodano. Po zádušní mši pak Benedikt XVI. pronesl homilii a vykonal pohřební obřady. Kardinálský sbor má nyní 202 členů, z nichž 121 kardinálů má právo volit papeže.


Benedikt XVI. v telegramu zaslaném generálnímu představenému jezuitů Adolfu Nicolásovi vyjádřil řeholní komunitě a příbuzným hlubokou soustrast. O zesnulém mluví jako „drahém kardinálovi“, ke kterému vždycky choval hlubokou úctu „jak pro osobní svědectví jeho křesťanského a řeholního života, tak pro jeho příkladnou službu při formaci nových generací a zvláště kněží.“ Papež dále ve svém telegramu píše, že „se vzpomínkou na dlouhou a kompetentní službu poskytovanou Papežské univerzitě Gregoriána jakož i Svatému stolci, pozvedá k Pánu vroucí zádušní modlitbou, aby jeho vyvolenou duši přijal do věčného království světla a pokoje.“

Zesnulý kardinál Navarrete se narodil 25. května 1920 ve Španělsku (v obci Camarena de la Sierra, v diecézi Teruel). Jeho povolání uzrálo v čase komunistické hrůzovlády ve Španělsku v letech 1936-1937. Tehdy byl z nenávisti k víře zavražděn jeho otec, jehož beatifikační proces je nyní v závěrečné fázi. Mladý Urbano Navarrete vstoupil k jezuitům a kněžské svěcení přijal v roce 1952. Od roku 1958 vyučoval na Papežské Gregoriánské univerzitě, kde byl 15 let děkanem fakulty kanonického práva a potom šest let rektorem Gregoriány. Byl odborníkem zejména na manželské právo a poradcem různých vatikánských kongregací. Jeho bibliografie obsahuje 150 titulů. Kardinálem jej jmenoval roku 2007 Benedikt XVI.

Papež: Utěšuje nás zářivá pravda víry v život věčný

Benedikt XVI. Ve své promluvě načrtnul profil zemřelého kardinála, který „ve věku 90 let ukončil svou dlouhou a plodnou životní pouť“. Představil jej především jako „učitele spravedlnosti“, který se vyznačoval pečlivým studiem a zanícenými přednáškami kanonického práva.

„Výchova zejména mladých generací k opravdové spravedlnosti, spravedlnosti Krista a evangelia, to byla služba, kterou konal kardinál Navarrete po celý svůj život. Věnoval se jí velkodušně a s pokornou ochotou v různých situacích, do níž jej postavila poslušnost a Boží prozřetelnost: od univerzitních aul, zejména jako odborník na manželské právo, přes úřad děkana fakulty kanonického práva Papežské univerzity Gregoriána až k odpovědnosti jejího rektora,“ prohlásil papež.

Benedikt XVI. dále připomněl nezanedbatelnou roli tohoto kardinála během Druhého vatikánského koncilu a při pokoncilní revizi kanonického práva. Své kněžské a řeholní povolání kardinál Navarrete prý v jednom interview popsal velmi prostě a prohlásil, že nikdy o svém rozhodnutí nepochyboval, dokonce i v nejtěžších momentech věřil, že je to jeho cesta.

„Toto tvrzení shrnuje velkodušnou věrnost tohoto služebníka církve Pánovu povolání a Boží vůli. S vyvážeností, která pro něho byla charakteristická, říkával, že hlavní principy, které ho vedly během studia, byly tři: velká láska k minulosti, k tradici, protože kdo na vědeckém a zejména církevním poli nemiluje minulost, je jako syn bez rodičů; potom vnímavost k problémům, požadavkům a výzvám přítomnosti, do níž nás postavil Bůh; a nakonec schopnost hledět a otevřít se k budoucnosti bez bázně a s nadějí, která vychází z víry. Tato hluboce křesťanská vize vedla jeho úsilí při výuce a skutcích pro Boha, pro církev a pro člověka,“ uvedl ve své promluvě Benedikt XVI.

Pravá spravedlnost, zdůraznil dále papež s odkazem na slova svatého Pavla, spočívá v tajemství vtělení, utrpení, smrti a vzkříšení Krista. O zesnulém pak řekl, že odešel v Pánu na konci svého činorodého života, ve kterém nepřetržitě vyznával víru v tajemství lásky.

Benedikt XVI. pak poukazem na citaci z Janova evangelia zdůraznil vroucí spásonosnou Kristovu vůli, která osvěcuje život po smrti. „Zářivá pravda víry v život věčný nás utěšuje pokaždé, když se naposledy loučíme se zesnulým bratrem. Kardinál Urbano Navarrete, duchovní syn svatého Ignáce z Loyoly, je jedním z věrných učedníků, které Otec dal Kristu, aby byli s Ním. Byl s Ježíšem během svojí pozemské existence, poznal jeho jméno, miloval Jej a žil v důvěrném sjednocení s Ním, zejména v dlouhých modlitbách, kde z pramene spásy čerpal sílu k věrnosti Boží vůli za každých i těch nejnepříznivějších okolností. Tomu se naučil již jako dítě v rodině, díky zářivému příkladu rodičů, zejména otce. Ti dovedli vytvořit v rodině klima hluboké křesťanské víry a v šesti dětech, z nichž tři se stali jezuity a dvě řeholnicemi, vzbudili odvahu dosvědčovat vlastní víru, ničemu nedávat přednost před láskou ke Kristu a všechno činit pro větší slávu Boží,“ dodal papež ve své promluvě při pohřbu kardinála Navarreteho.


Zdroj: Ravat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil