Články / Názory Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Hotový anděl - Stanislav Krátký

Sobota, 8.1.2011
Vzpomínka na významnou osobnost církve v době totality

Jan Rybář

„Žil mezi námi světec.“ Tak končí článek, který v prvním čísle letošních Perspektiv hodnotí život poctivého kněze v době totality. Stanislav Krátký se stal knězem v roce 1946 v Brně. Svými promluvami, zejména májovými, se stal brzy věhlasným. Kde kázal, bylo nabito. Roku 1958 se ho konečně soudruzi zbavili a po návratu z vězení pracoval u Pozemních staveb Brno.


V době normalizace Stanislava vyzval tajný biskup Felix Davídek k práci ve skryté církvi. Brzy nato dostal tajně biskupské svěcení. V té době jezdil na jeřábu na staveništi paneláků v Brně – Lesné. Tam, tedy o padesát let dříve, už mu stavaři, drsní chlapíci, říkali „svatej“. Jen stavbyvedoucí mu říkal „pane profesore“.

Stanislav vykládal panely, které já nakládal v Prefě na trajlery. Možná jsem nechtěně dopomohl k tomu, že více vynikla jeho svatost. Chlapi na stavbě totiž říkali: „Ten, co nás nakládá, je hotovej čert. Ale ten, co nás vykládá, ten je svatej, hotovej anděl.“

Ti chlapi od trajlerů totiž místo nakládání často laškovali s mými mladými vazačkami břemen a já musel držet panel na laně nad jejich hlavami zbytečně dlouho. Další auta čekala! A chlapi někdy i zmizeli s holkou kdesi na skládce a já marně troubil, hulákal a nadával česky i maďarsky. Proto jsem byl pro ně čert – navíc s černými vlasy. Nahoře na stavbě Lesná žádné ženské nebyly, Standa rychle v klidu vytahal panely – a tak byl „anděl“…

Přišel listopad 1989. Čekalo se, že se Krátký stane brněnským biskupem. Nepodařilo se. Nevím, zda se alespoň podaří propašovat na jeho náhrobek biskupský titul. Za totality se to podařilo na náhrobku tajného biskupa Felixe Davídka: nenápadná tři písmenka „EPP“. Ať oba odpočívají v pokoji! A s nimi skrytá církev totalitních let.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům
22.2.2024 Výstava Křesťanský demokrat JUDr. Bedřich Hostička
18.10.2023 Sběr zimního vybavení
28.8.2023 Neodůvodněná agrese proti jezuitům v Nikaragui pokračuje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil