Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Bohemia Jesuitica se prezentovala na půdě univerzity

Neděle, 16.1.2011
Praha. Bezmála stovka pozvaných hostů si nenechalo 13. ledna ujít slavnostní prezentaci rozsáhlé dvousvazkové publikace Bohemia Jesuitica 1556-2006 v reprezentačních prostorách Karolina. Ta vyšla v Nakladatelství Karolinum a je dosud nejobsáhlejším kompendiem o působení jezuitského řádu na našem území. Tento vydavatelský počin, za kterým stojí především mravenčí práce odpovědné redaktorky Petronilly Cemus, je vlastně velkoryse pojatým sborníkem ke stejnojmenné vědecké konferenci, která v dubnu 2006 proběhla na půdě Katolické teologické fakulty UK. Konala se při příležitosti 450. výročí příchodu jezuitského řádu do Zemí koruny České a zúčastnilo se ho 120 odborníků z 15 zemí 3 světadílů.


Na 1512 stranách dvou svazků sborníku Bohemia Jesuitica se pracovalo šest let. Zahrnuje sedm společenskovědních oborů a na 10 kapitolách se spolupodílelo více než 100 autorů. Bohemia Jesuitica přináší poctivý, nezaujatý, zbavený předsudků a historicky poctivý pohled na několikasetleté působení jezuitů v českých zemích, a to jak v duchovní oblasti, tak také v teologii, filosofii, přírodních vědách nebo umění. Velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík zaslal tuto publikaci papeži Benediktu XVI. spolu s vánočním přáním.

Prezentace v Karolinu se zúčastnili zástupci univerzity, Katolické teologické fakulty, jezuitského řádu, Nakladatelství Karolinum, ale také přírodovědci, historici, kunsthistorici a další odborníci. Slavnostní akt zahájil děkan Katolické teologické fakulty Prokop Brož. Bohemia Jesuitica je podle jeho slov ukázkou toho, že náboženské dějiny mohou být interpretovány i jinak, než bylo obvyklé v posledních 200 letech.

Přítomné přivítal také rektor Univerzity Karlovy Prof. Václav Hampl. „Role jezuitů v dějinách Univerzity Karlovy je nepřehlédnutelná a zásadní zejména v 17. a 18. století, kdy s ní byli těsně spojeni. Jejich působení bylo klíčové pro překonání vleklé a chronické krize na konci středověku,“ uvedl rektor. Dále připomněl, že se řád nepodepsal jen na rozvoji teologie a filozofie, ale i přírodovědy, například geografie nebo lékařské vědy. Sborník i konference, která mu předcházela, je podle Hampla jedním z nejvýznamnějších vědeckých děl Katolické teologické fakulty za několik posledních let. „Ohlas konference a samotného sborníku potvrzuje, že v současné vědě zanechává významnou mezinárodní stopu,“ dodal.

„Žádat po historii objektivní pohled nejde,“ zdůraznil jeden z členů přípravného týmu publikace Prof. Mojmír Horyna z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK. „V určitém okamžiku vždy stojíme a rozhlížíme se v ní zevnitř. Nemůžeme mít tudíž dějiny jako předmět, na kterém bychom byli nezávislí, proto se s proměnou doby proměňují i naše perspektivy nehledě na další zájmy například politické, které vědomě tyto perspektivy zkreslují, a také posun času nechává vystupovat nové otázky. Psaní historie je práce neukončitelná, ale dokud se historie píše, dotud člověk kultivuje sebe sama a stává s tím, čím být má, a s čím byl stvořitelem na svět poslán,“ podotkl na prezentaci knihy v Karolinu Horyna.

Mezi řečníky nechyběl ani emeritní děkan Katolické teologické fakulty UK a duchovní otec knihy Prof. Ludvík Armbruster, který sborník představil jako zdroj smířením paměti národa. „Každá vysoká škola si bude muset tento sborník opatřit, každá diplomová práce o jezuitech, která od této chvíle vznikne, ji musí konzultovat jako pramen poznání. Kniha není apoteózou jezuitského řádu, byli to lidé jako ostatní, s dobrými i špatnými zkušenostmi a dobrými i špatnými vlastnostmi. Ale snad tento sborník přispěje k tomu, že k jezuitům budeme přistupovat bez předsudků a působení jezuitského řádu v Čechách lépe porozumíme," mimo jiné řekl bývalý děkan Armbruster.


Zdroj: iforum.cuni.cz

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
30.8.2023 Kostel svatého Mikuláše si připomene výročí položení základního kamene
5.3.2011 Petronilla Čemus v Dotecích víry
15.1.2011 Ve Studiu Česko o působení jezuitů u nás
26.10.2010 Bohemia Jesuitica představena na frankfurtském knižním veletrhu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil