Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Egyptský jezuita: Demokratizace znamená spravedlnost pro chudé

Středa, 2.2.2011
Káhira. Egyptský jezuita: Demokratizace pro nás znamená spravedlnost pro chudé V Egyptě pokračují masové protesty proti vládě prezidenta Mubaraka a manifestací se v Káhiře účastní statisíce lidí. Egyptský jezuita Samir Khalil Samir, profesor dějin arabské kultury a islamistiky na univerzitě v Bejrútu, poskytl při této příležitosti Vatikánskému rozhlasu exkluzivní rozhovor, v němž promluvil o důvodech a okolnostech tohoto protestu.


„Myslím, že podstatným důvodem je především špatná ekonomická situace velké části obyvatelstva,“ říká egyptský jezuita. Podle zpráv v médiích žije asi 40% egyptské populace v podmínkách absolutní chudoby. Prakticky to znamená, že nemají ani dva dolary na den. „Během posledního roku se zvedly ceny 5 až 30krát. Bohatí tak bohatnou, ale chudí za to platí. V souvislosti s tím se vláda snaží něco dělat, ale je to málo. Vzniká zde i nebezpečí islamismu, protože fundamentalistická hnutí, jako např. „Muslimské bratrstvo“ a další, pochopila, že k získání hlasů stačí podporovat sociální aktivity,“ vysvětluje odborník na arabskou kulturu.

Samir se obává i toho, že islámští extrémisté mohou z této nestability těžit a dostat se k moci. Připomíná, že muslimské bratrstvo vzniklo roku 1928 proto, aby se spolupodílelo na budování zcela islámské země. Podle příslušníků bratrstva Egypt podlehl přílišnému vlivu Západu. „Chtějí proto moc, aby se pustili do reforem, které pokládají za dobré, ale které ostatní pokládají za velmi špatné. Musíme proto sami vytvořit taková hnutí, aby byla garantována svoboda a zejména sociální péče,“ apeluje jezuitský profesor islamistiky.

Přitom sociální situace v Egyptě je skutečně tíživá. „Nedostává-li se sociálních jistot, ujmou se věci tato radikální hnutí a vstoupí tak na politickou scénu. Prozatím trvá represe a Mubarakův režim hned od počátku podobné skupiny zakázal. Ony však neomezují svoji působnost, ale vstupují do jiných stran pod různými jmény, aby nabízely islámskou politiku,“ zlobí se Samir. Je však přesvědčen o tom, že Egypt je umírněná země a povaze běžného obyvatele této je sklon ke vzpouře cizí. Jeho cílem je prostě normálně žít.

Je tedy nad slunce jasné, že protilékem proti nebezpečí převzetí moci extrémistickými hnutími je jen opravdová demokratizace Egypta. Podle Samira je ve hře především spravedlnost pro nejchudší. „Potom je tu požadavek větší svobody. Žijeme v režimu, který příliš kontroluje, protože má strach z oněch extrémistických hnutí. Je to bludný kruh. Jak z něho vyjít? Je zapotřebí reforem. Existují lidé přespříliš bohatí a propast je obrovská. Potřebujeme tedy sociální zákony, daňový systém, který by se více hodil na naši situaci, a širší sociální služby. Katastrofální situace ve je školství. Na trh přichází mnoho analfabetů. Skutečností je, že počet analfabetů se blíží 40% populace,“ dodává v souvislosti s nestabilní politickou situací v Egyptě Samir Khalil Samir v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil