Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Georgetown University provedla průzkum stavu ženských řeholí

Úterý, 1.2.2011
Washington. Hluboce věřící rodina, katolická škola a dobře fungující farnost, to jsou hlavní zdroje ženských řeholních povolání ve Spojených Státech. Vyplývá to ze studie, kterou provedla jezuitská Georgetown University ve Washingtonu. Průzkum proběhl mezi řeholnicemi, které v minulém roce složily věčné sliby, a poukázal na radikální pokles nových povolání. V drtivé většině ženských řeholních společenství nesložila v minulém roce poslední sliby ani jedna nová řeholnice.


Přesné číslo, které z tohoto průzkumu vyplývá, je nečekaně vysoké a činí 84%. Řády a kongregace, kterým povolání nechybí, je zpravidla čerpají z tradičních prostředí. Téměř 90% nových řeholnic vyrostlo v praktikujících rodinách, více než polovina jich navštěvovala katolickou základní školu a na řeholní povolání pomýšlela už v dětství či mládí. Řeholní život začínají poměrně pozdě.

Průměrný věk nových řeholnic s věčnými sliby je 43 let. 60% jich ukončilo vysokoškolské vzdělání. Většina z nich byla také aktivně zapojena do života farnosti. Nové řeholnice jsou nejrůznějšího etnického původu.

Georgetown University je nejstarší katolická univerzita ve Spojených státech. Její fakulta politických a právních věd patří podle mnoha žebříčků vysokých škol k nejlepším v USA. Studovala na ní řada politiků, státních představitelů a významných osobností, například 42. americký prezident Bill Clinton, bývalá ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová, španělský korunní princ Felipe nebo jordánský král Abdulláh II. Georgetown je členem asociace jezuitských vysokých škol a univerzit.


Foto: Jan Regner, zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil