Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež se v katechezi věnoval postavě Petra Kanisia

Pondělí, 14.2.2011
Vatikán. Na generální audienci v zaplněné aule Pavla VI. ve středu 9. února se ve své katechezi papež Benedikt XVI. věnoval postavě apoštola Německa a učitele církve, svatému Petru Kanisiovi. Ten je zvlášť důležitou osobností i pro jezuity na našem území, protože v roce 1556 založil jezuitskou kolej Klementinum v Praze na místě někdejšího dominikánského kláštera. Na tomto místě sám také kázal.


Papež ve své katechezi nejprve převyprávěl životopis tohoto tak plodného muže, rodáka z holandského Nijmegen. Do řádu vstoupil Kanisius pod vlivem Petra Fabera, po jehož vedením si udělal duchovní cvičení. Zúčastnil se spolu s dalšími dvěma jezuity, Diegem Lainezem a Alfonsem Salmeronem, Tridentského koncilu. Ignác z Loyoly jej povolal do Říma, aby zde dokončil svou formaci. Kanisius pak v Boloni dosáhl doktorátu a brzy na to byl určen pro apoštolát v Německu.

Papež zmínil ve své promluvě také jeho vroucí modlitbu, kterou měl před tímto svým nelehkým posláním pronést v bazilice sv. Petra a v které dostal od Boha sílu a odvahu. „Kanisiovo poslání se jevilo jako téměř nesplnitelné. Byl pověřen oživením a obnovou katolické víry v německých zemích, což bylo možné jenom silou modlitby, jedině od středu, totiž z hlubokého osobního přátelství s Ježíšem Kristem, přátelství s Kristem v jeho těle, církvi, které je třeba živit eucharistií, jeho reálnou přítomností,“ pokračoval Benedikt XVI. ve své promluvě.

Papež pak připomněl práci tohoto učitele církve na novém katechizmu, a to že roku 1556 založil jezuitskou kolej v Praze a až do roku 1569 byl prvním představeným jezuitské provincie Horního Německa. V této době založil hustou síť komunit a kolejí, které byly opěrnými body pro katolickou reformu.

Ve své promluvě pak Benedikt XVI. zdůraznil, že Petr Kanisius získal velký vliv ve společnosti mimo jiné i proto, že udržoval kontakty s významnými osobnostmi své doby a také si získal věhlas svými spisy. Vydával také díla patristických otců, modlitební knihy, životopisy světců nebo homiletické texty. Nejvíce se ovšem proslavily jeho tři katechismy napsané v letech 1555 až 1558. Využil metodu otázek a stručných odpovědí. Katechismy nejsou polemické, ale používají biblické citáty. Ještě za života autora Petra Kanisa byl tento spis vydán více než dvěstěkrát a do konce 20. století následovaly stovky další vydání v mnoha světových jazycích.

„Pro svatého Petra Kanisia je charakteristické, že dovedl harmonicky skloubit věrnost dogmatickým principům s úctou ke každé osobě,“ prohlásil ve své katechezi papež. Ocenil i to, že se tento jezuitský světec v době silných konfesních přenic „vyhýbal trpkosti a hněvivé rétorice, a to je něco výjimečného a vzácného v době tehdy probíhajících diskusí mezi křesťany.“ Jeho hlavním úsilím bylo podle představit duchovní kořeny a znovu oživit víry v církev. „Pomáhala mu v tom rozsáhlá a pronikavá znalost Písma svatého a církevních otců. Byla to tatáž znalost, která nesla jeho osobní vztah k Bohu i jeho solidní spiritualitu, kterou převzal od devotio moderna a porýnské mystiky.“

V závěrečné části své promluvy se pak papež zabýval právě spiritualitou apoštola Německa a na jednom z jeho deníkových zápisů poukázal na jeho hluboké osobní přátelství s Ježíšem. V něm Kanisius vděčně vzpomíná na to, že mu Kristus otevřel své srdce. „Potom uviděl, jak mu Spasitel dává šat sešitý ze tří dílů, kterými jsou pokoj, láska a vytrvalost. Oděn do tohoto šatu z lásky, pokoje a vytrvalosti pak Kanisius koná dílo obnovy katolicismu. Přátelství s Ježíšem, které je středem jeho osobnosti, a je živeno láskou k Bibli, svátostem a církevním otcům, se zřetelně pojilo s vědomím, že je v církvi pokračovatelem poslání apoštolů. To nám připomíná, že každý autentický evangelizátor je vždycky nástrojem sjednocení s Ježíšem a Jeho církví a proto je plodný,“ zmínil ve své katechezi papež.

Benedikt XVI. neopomněl upozornit ani na liturgický akcent v christocentrické spiritualitě svatého Petra Kanisia, který ve svých spisech kladl velký důraz na význam slavení liturgie, výklad evangelia a na svátosti, ale také důležitost každodenní osobní modlitby. Tyto apely jakoby dodnes neztratily na své aktuálnosti, domnívá se papež. „Uprostřed tisíce aktivit a rozmanitých podnětů, které nás obklopují, je nezbytné nalézat každý den chvíle usebranosti před Pánem, naslouchat mu a mluvit s ním.“

Svatý otec pak svou středeční promluvu zakončil poukazem na trvalou hodnotu svědectví, které církvi Kanisius zanechal, především svým životem. „Jasně učí, že apoštolské poslání je pronikavé a přináší plody spásy v srdcích pouze tehdy, když je kazatel osobním Ježíšovým svědkem, dovede být Jeho nástrojem a těsně jej s ním spojuje víra v jeho evangelium a v jeho církev, mravně koherentní život a modlitba nepřetržitá jako láska. A to platí pro každého křesťana, který chce věrně a s nasazením žít svoje přilnutí ke Kristu,“ uzavřel svou katechezi papež.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil