Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

František Pevný oslavil devadesátiny

Čtvrtek, 17.2.2011
Brno. Významné životní jubileum oslavil bývalý magistr noviců František Pevný. Liturgii jeho devadesátin si v brněnském jezuitském kostele nenechal ujít ani brněnský biskup, generální vikář či český jezuitský provinciál.


"Já, když jsem si něco přál, tak mně to nevyšlo. Já myslím, že je vždycky třeba se podřizovat Božímu vedení," říká jubilant na otázku, zda by si ve svém životě přál něco změnit. Za dar života poděkoval při polední slavnostní bohoslužbě v brněnském jezuitském kostele s biskupem Vojtěchem Cikrlem, generálním vikářem Jiřím Mikuláškem, spolubratry jezuity v čele s provinciálem Františkem Hylmarem, zástupci trvalých jáhnů, jejichž formaci se Pevný věnuje, a nemocničními kaplany, mezi něž sám patří.

Kulaté narozeniny sice připadly na středu 16. února, ve farnosti Brno-Lesná se však slavily již o týden dříve při večerní bohoslužbě v Duchovním centru Brno-Lesná. Mši svaté předsedal sám jubilant a koncelebroval s ním místní farář P. Pavel Hověz a P. Karel Cikrle. Při homilii Pevný promluvil o své životní pouti od dětství až po dnešek. V závěru bohoslužby mu za jeho dřívější služby pro Lesnou poděkoval farář Hověz a Jan Vejmělek.

„Dlouholetý člen brněnské jezuitské komunity, někdejší rektor studentského kostela Nanebevzetí Panny Marie, duchovně hluboký, moudrý a statečný člověk, který kdysi sám na sobě zažil represi nacistického i komunistického totalitního režimu,“ tak o Pevném mluví Lenka Češková na stránkách brněnského Vysokoškolského katolického hnutí.

František Pevný se narodil roku 1921 ve Svatém Štěpáně, absolvoval arcibiskupské gymnázium v Kroměříži a v roce 1941 nastoupil do kněžského semináře v Olomouci. Rok poté byl nacisty „totálně nasazen“ v Berlíně. Na kněze byl vysvěcen 5. července 1947. Po krátkém působení v Drahotuších u Hranic byl zatčen za rozšiřování protikomunistických letáků a v roce 1949 odsouzen na 12 let. Nejvyšší soud mu trest nakonec ještě zvýšil na 14 let. Byl vězněn na Jáchymovsku, na Borech, Mírově, ve Valdicích a Leopoldově. Ještě ve vězení vstoupil do jezuitského řádu a složil tam i své první sliby. Na svobodu byl propuštěn v květnu 1960.

Nějaký čas pak Pevný pracoval jako pomocný dělník u Pozemních staveb ve Vsetíně, poté jako údržbář v ústavu sociální péče v Měděnci. V roce 1969 krátce pracoval v duchovní správě v Bohosudově. S řádovým životem a Konstitucemi Tovaryšstva Ježíšova se seznamoval v rakouském Innsbrucku. Byl duchovním správcem sester vykupitelek ve Vincentinu na Velehradě. Od roku 1971 až do roku 1993 působil ve farnosti Vítkov v opavském okrese. Po obnově řádového života u nás vykonával v letech 1993 až 1997 funkci novicmistra v Kolíně. Od roku 1997 působí v brněnské komunitě jezuitů, pracuje v duchovní správě, navštěvuje nemocné a slouží mše v Masarykově onkologickém ústavu v Brně-Žlutém kopci. Má zásluhy na vybudování duchovního centra a vzniku nové farnosti v Brně na Lesné.


Zdroj: VKH Brno, více fotografií z farnosti v Brně-Lesné ZDE.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil