Články / V médiích Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Richard Čemus v pořadu Bet Lechem

Sobota, 26.2.2011
O domově na TV NOE s žákem Tomáše Špidlíka

Redakce Jesuit.cz

Ve středu 23. února uvedla TV NOE další díl pořadu Bet-Lechem, tentokrát o Richardu Čemusovi. Tento český jezuita přednáší spirituální teologii křesťanského východu na Papežském orientálním institutu a je žákem a pokračovatelem kardinála Tomáše Špidlíka. V pořadu Bet Lechem došlo i na Čemusovo dětství, vlast, domov, a vše, co jeho domov tvoří.


Na přetřes přišly i témata, o kterých píše ve svých pravidelných pátečních promluvách v českém vysílání Vatikánského rozhlasu. Ty převzal po již zmiňovaném kardinálu Špidlíkovi. Pořad se zmiňuje o tajemství srdce, o duchovní paměti Evropy a jejich "dvou plicích" a výhledu do budoucnosti. Vzpomínku Čemus věnuje i statečnosti svých rodičů a pozici své matky v komunistické diktatuře. Dětství a mládí prožíval Richard v Praze a Trhovém Štěpánově, kde v roce 1968 chodil do místní školy a často zde pobýval se svou tetou. Vzpomíná i na službu ministranta v chrámě sv. Bartoloměje či na hokej v zimě na místním zamrzlém rybníku.

Jeho otec byl z politických důvodů uvězněn, a tak z obavy před novým pronásledováním emigrovala rodina Čemusova do Německa, nejprve do západního Berlína. Později zamířila do Mnichova a nakonec zůstala v Bádensku-Würtenbersku.

Po maturitě se Čemus vydal na zkušenou do Severní i Jižní Ameriky, odkud se za rok vrátil rozhodnut, že se stane knězem. Po skončení studia odešel do Říma, kde se setkal s Tomášem Špidlíkem, tehdy představeným všech českých jezuitů v zahraničí. Po pádu komunismu se naskytla Richardovi Čemusovi další možnost. Svoboda náboženství v tehdejším Sovětském svazu umožnila otevření vatikánské nunciatury v Moskvě. Byl tam jako nově jmenovaný doktor teologie vyslán spolu s prvním papežským nunciem a v Rusku působil až do roku 1993 jako diplomatický atašé a posléze chargé d‘affaires.

Po návratu pracoval jako zástupce ředitele Centra Aletti v Římě, studijního střediska vztahů evropského Východu a Západu. Stal se také rektorem Papežské koleje Russicum, ve které žijí bohoslovci a kněží různých konfesí, kteří přišli z mnoha evropských i mimoevropských zemí na studium do Říma. V současné době je spirituálem v Papežské koleji Nepomucenum.


Zdroj: TV NOE. Pořad bude na této televizní stanici reprízován v pondělí 28. února v 10.20 a v úterý 1. března v 17.05.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil