Články / V médiích Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Josef Koláček na TV NOE

Úterý, 10.5.2011
Dlouholetý vedoucí české sekce Vatikánského rozhlasu v hledáčku kamer

Redakce Jesuit.cz

Režisér Otakáro Maria Schmidt a pomocná režisérka Jana Studničková představí v nejbližších dnech portrét dalšího zajímavého hosta. Bude jím jezuita Josef Koláček, dlouholetý vedoucí a nyní řadový redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. Pořad vznikl v rámci cyklu dokumentárních portrétů Léta letí k andělům v římské jezuitské rezidenci, v Vatikánském rádiu, ulicích Věčného města, ale i v Koláčkově rodné obci Bystrc u Brna.


Premiéru nového pořadu diváci TV Noe mohou shlédnout ve středu 11. května ve 20 hodin, reprízy televize odvysílá ve čtvrtek 12.5. v 6.55, v pátek 13.5. ve13.15, v sobotu 14.5. v 6.15 a v neděli 15.5. v 19 hodin.

Josef Koláček po studiích na reálném gymnáziu v Brně-Žabovřescích a maturitní zkoušce v roce 1948 vstoupil do noviciátu jezuitského řádu na Velehradě. V noci z 13. na 14. dubna 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a převezen do koncentračního tábora v Bohosudově a pak do Oseku. Odtud byl odveden k PTP (pomocnému technickému praporu) Komárno. V letech 1954-68 pracoval jako pomocný dělník a soukromě studoval teologii. V roce 1968 odešel do Rakouska a na universitě v Innsbrucku (1968-1970) dokončil teologická studia. Po ukončení magisterského studia z teologie byl poslán do Vatikánského rozhlasu. Byl redaktorem a v letech 1971-2001 vedoucím české sekce. Působí dále jako novinář, publicista a překladatel.

Cyklus Léta letí k andělům vzniká pro TV NOE jednou měsíčně. Ve dvacetiminutových až půlhodinových portrétech se představují duchovní osobnosti z církevního, společenského a kulturního života. Nejde jen o osobnosti katolického vyznání, ale všechny spojují křesťanské hodnoty. Název je inspirován slavným rozhlasovým cyklem ze šedesátých let – Léta letí vážení. Mezi osobnostmi jsou vybírány ty, které jsou nositeli moudrosti a bohatých životních zkušeností a většinou perzekuované totalitními režimy. Název naznačuje i jistou duchovnost až éteričnost a andělé představují ochranu a směřování, které provází dlouhodobou společnou tvorbu malého tvůrčího týmu pod vedením režiséra Otakáro Maria Schmidta.


Více na stránkách TV NOE. Josefu Koláčkovi se věnovala před nedávnem i Česká televize v rámci cyklu Cesty víry. Pořad lze shlédnout online na internetových stránkách ČT.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil