Články / Články Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Ježíš vyzývá k odpuštění

Čtvrtek, 12.5.2011
Americký jezuita James Martin SJ se zamýšlí nad smrtí Úsámy bin Ládina

Ondřej Špaček

Americký jezuita James Martin, mimo jiné také autor čtenářsky velmi ceněných knih „The Jesuit Guide to (Almost) Everything“ neboli „Jezuitský průvodce (téměř) ke všemu“ a „My Life With the Saints“ - „Můj život se světci“, si na svém blogu pokládá otázku, jaká by asi měla být reakce křesťana na nedávnou zprávu o smrti Usámy bin Ládina. A nabízí odpověď, jež pramení v evangeliu.


Začátkem minulého týdne byla všechna zpravodajská média přímo zahlcena zprávou o smrti vůdce teroristické skupiny Al-Káida, Usámy bin Ládina. Mimo popisu samotné vojenské operace byla ve zprávách znát zřetelná úleva mnoha obyvatel této planety a především západního světa. Ve Spojených státech se dokonce konala jakási spontánní oslava této skutečnosti a to přímo na místě, kde stály budovy světového obchodního centra.

Jako jeden z mála komentátorů se jezuita James Martin zdráhá tuto událost přímo oslavovat. Poukazem přitom na to, že ačkoli byl Usáma bin Ládin terorista nejhrubšího zrna a měl na svědomí tisíce nevinných lidských životů, tak ovšem nesmíme zapomínat, že stále zůstával i lidskou osobou. Ta byla stvořena k Božímu obrazu, a byť byl tento obraz zakalen zlem, jako taková měla svou nezcizitelnou lidskou důstojnost. Jak upozorňuje Martin, tato skutečnost úzce souvisí s radikální Ježíšovou výzvou o odpuštění: „Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují“.

Otec Martin tedy nabádá k tomu, abychom se snažili odpustit a modlili se i za takovéto zločince a dává nám za příklad samotného Krista, když „Ježíš, samotný bez vinny, z kříže odpustil svým popravčím uprostřed nepředstavitelné bolesti,“ jak píše. „Odpuštění je totiž ten nejtěžší z křesťanských skutků,“ jak je to zřejmé ze zkušenosti každého člověka. To si Martin uvědomuje a dodává, že si sám nedovolí odhadovat, jak by se zachoval, kdyby mu ve Světovém obchodním centru po útocích zemřel někdo z jeho blízkých.

Nicméně dar lidského života je posvátným darem od Boha, jenž mají křesťané za úkol chránit od početí až do přirozené smrti. Pokud je to tak, tak i ztráta jednoho jediného života je bolestná skutečnost. Ctností křesťana by měla být láska, a to láska bez omezení, což znamená i to, že se křesťan modlí za všechny ty, kteří jsou opovrhovaní a že se snaží lidem odpouštět a nechávat soud na spravedlivém Bohu.

Martin si v tomto kontextu všímá jedné zajímavé skutečnosti. V ten samý den, kdy byl podle zpráv zabit Usáma bin Ládin, byl blahoslaven Jan Pavel II. Ten nám v otázce odpuštění může být velkým učitelem. Stačí si vzpomenout, jak dokázal odpustit atentátníkovi, jenž mu v roce 1981 způsobil těžké zranění, které blahoslavený papež pociťoval až do konce života.

Ježíšova výzva k odpuštění, ačkoli bude znít vždycky v určitém smyslu skandálně, je nepřeslechnutelná. Dokážeme se dnes, spolu s otcem Martinem, modlit za ty kteří nám v životě činí příkoří a odpustit jim s nadějí v srdci, že Bůh nakonec vždycky dokáže všechnu nespravedlnost světa „přetavit“ v něco pozitivního?


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.6.2022 Jaký je význam a poslání časopisů Tovaryšstva Ježíšova?
15.6.2022 Papež hovoří se zástupci jezuitských časopisů
23.7.2021 Deset let digitálního projektu, který nabízí modlitbu
24.2.2021 Akademická farnost v Toruni
2.12.2020 Film o salvadorských mučednících



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil