Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Josef Koláček předčítal v Brně své texty

Úterý, 7.6.2011
Brno. Do farnosti Lesná zavítal v polovině května redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu P. Josef Koláček SJ. Prohlédl si sídliště z let 1960 a v Duchovním centru Brno-Lesná sloužil večerní mši svatou, při které koncelebroval také místní farář P. Pavel Hověz. Po bohoslužbě přečetl svou stať Bílý mučedník, imaginární interwiev o životě, utrpení a o peripetiích kolem pohřbu jezuitského kněze a P. Antonína Zgarbíka. Setkání měl také s brněnskými studenty.


Slovo Bílý mučedník se vztahuje k těm, kdo umřeli následkem strádání a krutostí ve vězení (ex aerumnis carceris). P. Antonín Zgarík byl vězněn v Mírově a Valdicích, kde také zemřel 22. ledna 1965 ve věznici ve Valdicích ve věku 52 let. Ve vězení předtím onemocněl zápalem plic, v důsledku odepření nezbytné lékařské péče trpěl doživotními následky. Byl mu sice na rok přerušen trest, následky onemocnění už byly neléčitelné. Po návratu do vězení mu opět byly odpírány léky. Zemřel v důsledku astmatického záchvatu a neposkytnutí lékařské péče.

Imaginární interwiev vzniklo pro italské vysílání Vatikánského rozhlasu. Jde o pravidelný pořad, který nabízí fiktivní rozhovory s nejrůznějšími církevními osobnostmi. Pořad odráží téma generálních audiencí papeže Benedikta XVI., který je věnován učitelům církve a důležitým světcům.

Josef Koláček ve fiktivním rozhovoru mohl částečně použít i své zkušenosti. V dubnu 1950 byl zatčen spolu s ostatními jezuity a deportován do internačních klášterů v Bohosudově a Oseku. Potom byl u PTP. V letech 1954 až 1968 pracoval jako pomocný dělník a tajně studoval teologii. Mnohokrát byl vyšetřován v různých procesech s jezuity. V roce 1968 odešel do rakouského Insbrucku, kde dokončil svá teologická studia. V roce 1970 odešel do Itálie a začal pracovat jako redaktor české sekce Vatikánského rozhlasu. V letech 1971-2001 byl jejím vedoucím. Nyní zde působí jako redaktor.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil