Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Přednáška o jezuitovi Janu Krausovi z Jičína

Úterý, 12.7.2011
Jičín. V Jičíně se poslední dobou stále něco zajímavého děje a pořádá. Tentokrát se v rámci festivalu barokní kultury SOL in DIE uskuteční 22. července přednáška „Jezuita Jičíňan Jan – pohled do života a díla pátera Jana Krase“, kterou spolupořádá Jičínská beseda spolu s občanským sdružením Literácy Jitčín za podpory města Jičína a nadace Život umělce.


A kdo to vlastně otec Kraus byl? Tento Jezuita, žijící na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století, přišel roku 1711 do Jičína, aby zde mohl spokojeně dožít. Měl za sebou dlouhou životní dráhu, která obsahovala mimojiné pedagogickou činnost na různých místech Čech a Moravy, dlouholetou misijní činnost v oblasti Slezska a taktéž činnost ryze literární.

Jak je vidět, byl to muž mimořádně činorodý a ani ve stáří rozhodně nezahálel a až do své smrti v roce 1732 věnoval své neutuchající úsilí tomu, aby se přítomný kult jičínské Panny Marie Rušánské rozšířil i do vzdálenějších krajin. To se mu opravdu dařilo do té míry, že se v osmnáctém století stal Jičín jedním z nejslavnějších poutních míst, známým po celých českých zemích.

Přednášku o jeho osobnosti, díle a zmíněné závěrečné etapě jeho života pronese historik a germanista Mgr. Jan Kvapil, Ph.D., jenž se životem otce Krause detailně zabýval. Přednáška se koná v pátek 22. července od 18. hodin v Porotním sále jičínského zámku.

Na tuto akci navazuje i sobotní program, kdy proběhne výroční slavnost připomínky stého jubilea přenesení ikony Panny Marie Rušánské do Jičína, které historicky připadlo na 21.7. roku 1737. Celý sobotní program začíná přesně v 16.30 u kostela Všech Svatých pod Zebínským vrchem, odkud se shromáždění vydá k městu Jičínu, kde bude v 18.00 v kostele sv. Ignáce následovat poutní mše svatá a od 19.30 je na stejném místě připraven benefiční koncert k jičínskému paladiu pod vedením Michala Pospíšila-Properia. Hudbu obstarají soubory Ritornello a Literácy Jitčín.


(spa)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.8.2013 Uherskohradišťská jezuitská kolej už rok slouží městu
22.6.2013 Obnova zapomenuté jezuitské rezidence na Trutnovsku
5.9.2011 Objeveny ostatky patronky města Jičína
1.7.2011 Najde chátrající jičínská kolej konečně uplatnění?
27.6.2011 Pouť k ikoně Panny Marie Rušánské



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil