Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Moravské poutní místo bylo svědkem velkolepých cyrilometodějských oslav

Pondělí, 18.7.2011
Velehrad. Navzdory rozkopanému nádvoří před mariánskou bazilikou dorazily tisíce lidí na hlavní velehradskou pouť pod širým nebem. Kněží z různých koutů naší republiky zpovídali dlouhé davy kajícníků nejen ve zpovědnicích uvnitř baziliky, ale i na deseti dočasných zpovědních místech před bazilikou. Podle velehradského faráře, jezuity Petra Přádky, byla farnost na pouť připravena i tím, že nachystala pět tisíc hostií.


Poutníci už od rána přijížděli autobusy. Někteří se na Velehrad vydali na kolech nebo třeba pěšky. To se totiž ukázalo jako praktičtější, protože pro většinu aut byla silnice k moravskému poutnímu místu uzavřená. Někteří věřící na Velehradě i přespali, protože se v předchozí den zúčastnili i večerního koncertu, přenášeného jako již tradičně Českou televizí. Mezi poutníky nechyběli ani ti, kteří se dostavili v lidových krojích.

Slavnostní mši předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Kázání pronesl biskup Vojtěch Cikrle. Při té příležitosti připomněl více než dvaceti tisícům věřících dědictví slavných slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. "Hodnoty tohoto dědictví jsou kořeny, ze kterých vyrůstala Evropa nejen po stránce náboženské, ale i sociální, kulturní a právní. A my všichni bez rozdílu máme toto dědictví nejen opatrovat a rozvíjet, ale především žít," uvedl mimo jiné v homilii brněnský biskup.

Po bohoslužbě se mohli zájemci seznmit s tím, jak postupují stavební práce. Prostranství kolem baziliky má hlavní úpravy teprve před sebou, ale bývalá budova konírny a sýpky je už nyní obnovena. V těchto prostorách je nyní cukrárna, knihkupectví i přednáškové sály.

Mnozí poutníci se již nyní těší na rok 2013, kdy by měl na jubilejní cyrilometodějskou oslavu na Velehrad zavítat i Benedikt XVI. Biskupové nemají sice od současného papeže žádný závazný příslib, ale po jednáních s vatikánskými úřady považují jeho návštěvu za pravděpodobnou.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil