Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Egyptský jezuita chválí proces s Mubarakem

Čtvrtek, 4.8.2011
Káhira. Celý svět s napěním sleduje proces s Hosním Mubarakem, který byl v egyptské metropoli zahájen ve středu 3. srpna. Bývalý prezident je obviněn z toho, že zavinil smrt více než 800 demonstrantů v čase nepokojů na přelomu ledna a února letošního roku. Podle známého egyptského jezuity a profesora na Univerzitě sv. Josefa v Bejrútu a na Papežském východním institutu v Římě P. Samira Khalila Samira má tento proces zcela zásadní význam.


Nemocný politik byl k soudu přivezen na nemocničním lůžku a následně uzavřen v kleci. Spolu s třiaosmdesátiletým Mubarakem zasedli na lavici obžalovaných další klíčové osobnosti minulého režimu, včetně dvou jeho synů. Podle egyptského jezuity samo zahájení procesu má přelomový význam pro celý muslimský svět. Doposud se totiž žádný z tamních vůdců nezodpovídal před soudem ze své krutovlády.

Samir přiznává, že si donedávna myslel, že by bylo lépe Mubarakovi prostě odpustit. Především vzhledem k jeho věku a zdravotnímu stavu. „Postupoval špatně, to je pravda, ale už ho nemučme. Nechme ho být,“říkal si prý jezuitský islamolog. Teď je prý ale přesvědčen, že pokud se tento proces nestane pouhou pomstou, mohl by být velmi užitečný a mít na společnost etický dosah. Může podle jeho slov poukázat na to, co je správné a co nikoli, co lidé od politiků očekávají a co naproti tomu tato vláda, která trvala přes 30 let, učinila zlého.

„Je to významná lekce pro společnost a pro ty, kdo tu budou vládnout v budoucnu. Nyní je zřejmé, že všichni se mohou ocitnout před soudem. Nikdo nemůže spoléhat na nějaká privilegia. A to je důležité i proto, že to lidé dosud nepoznali. Zatím nikdy nebyl žádný vůdce v islámském arabském světě souzen. Pokud chceme žít v moderním světě, musíme se učit demokracii,“ uzavírá v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas egyptský jezuita.


Zdroj: Ravat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil