Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Mladí dobrovolníci putují opět do Indie mezi nedotknutelné

Sobota, 6.8.2011
Ivanka pri Dunaji / Manvi. Patnáct dobrovolníků ze Slovenska a České republiky odlétá dnes na šest týdnů do Indie, aby pomáhali v jezuitské misijní stanici v provincii Karnátaka. Představený slovenských jezuitů P. Peter Bujko se s nimi setkal v pátek 5. srpna v Ivance pri Dunaji, aby jim na jejich misijní výpravu požehnal a podpořil je v jejich odvaze a odhodlanosti.


Dobrovolníci pocházejí z různých profesí a koutů Slovenska a České republiky. Tři z nich se už v minulosti aspoň jedné podobné výpravy zúčastnili. Je mezi nimi kromě dvou jezuitů i jeden diecézní kněz. Vydávají se mezi nejchudší z chudých, tzv. dality, nedotknutelné. Jde o nejnižší vrstvu obyvatelstva vytlačenou na okraj indické společnosti. Dobrovolnící budou v jezuitské misijní stanici v Manvi pokračovat ve stavbě dívčího internátu a zároveň vyučovat děti angličtinu v místní škole pojmenované po Františku Xaverském, nejslavnějším jezuitském misionáři všech dob.

Členové výpravy se také zúčastní zahájení stavby kostela pro chudé dality v Pannuru. Ti svou kapli ztratili během záplav v roku 2009. Jezuité nyní plánují vybudovat větší kostel. Nechtějí totiž, aby se jejich činnost omezovala jen na sociální službu a zlepšování životních podmínek, ale chtějí podpořit i rozvoj duchovního života tamějších obyvatel.

„Budeme pracovat manuálně, věnovat se dětem a dělat vše, o co nás jezuité v Manvi požádají,“ vysvětluje hlavní organizátor akce, slovenský jezuita Ladislav Šulík z Centra spirituality Loyola v Ivance pri Dunaji. Misijní stanice se prý již etablovala a rychle se rozvíjí.

Šulík se však nevydává do Indie poprvé, vedl slovensko-českou výpravu už v roce 2008. „Jsem zvědavý, jaké překvapení nás zase čekají, ale na cestu se vydávám také s touhou se více snažit vidět Boha ve všech věcech, abych se mohl opět vrátit a věnovat plněji poslání, které mi provinciál svěřil,“ dodává.

Slovenský jezuita se domnívá, že podobná cesta je pro dobrovolníky především příležitostí k životní změně: „Kdo ví, možná se skrývá v drobných věcech, možná zakusí něco většího. Ale věřím, že podobné zkušenosti člověku opravdu nabízejí možnost obnovit svůj život.“


Misijní stanici v Manvi lze podpořit buď duchovně modlitbou, nebo i finančně zasláním peněžního daru na účet č. 5076811718/4000, variabilní symbol 10851.
Více informací lze najít na našich stránkách nebo na webu projektu Misia India.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil