Články / V médiích Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




V médiích

         A     A     A

Schmidtův dokument o jezuitech se vydal do světa

Úterý, 9.8.2011
Film Nejsme andělé, jen děláme jejich práci se prodal do několika televizí

Redakce Jesuit.cz

Po premiéře v České televizi, klubové distribuci a cestě po festivalech korunované diváckým oceněním na přehlídce Academia Film Olomouc se snímek Nejsme andělé, jen děláme jejich práci vydal za hranice. Před necelým rokem sklidil úspěch na několika menších projekcích v Hollywoodu a vyžádali si ho na univerzitních seminářích v Culver City a Los Angeles. Nedávno ho koupily televize v Polsku, Maďarsku a v běhu jsou jednání s italskou veřejnoprávní RAI UNO.


Podle sdělení režiséra Telexport ČT prodal vysílací práva většiny nejnovějších děl Otakára M. Schmidta včetně snímku o jezuitském řádu do televize NOE. „Patří k nim i hraný televizní film Herbert v ringu, 37 dílů magazínu Po hladině, půlhodinové dokumentární filmy Krajinou ticha nebo Mistr Eckhart,“ informuje Jesuit.cz plodný režisér. „NOE odvysílá také řadu hodinových hraných dokumentárních filmů o řeholních řádech a českých světcích, které jsou vydávány v několika jazykových mutacích na DVD a k nimž vždy namlouvá komentář Marek Eben.“

Kromě zmiňovaného dokumetu o jezuitech je to Nejznámější Čech o sv. Janu Nepomuckém, Dej mi duši a ostatní si ponech o salesiánech, Svatý Vojtěch: První český Evropan nebo Blázen z La Verny o sv. Františkovi z Assisi, sv.Kláře a františkánské rodině. „Některé naše filmy, konkrétně Nejsme andělé, Nepomucký a Vojtěch, již odvysílala polská televize a získaly si bezmála milion diváků, podařilo se je prodat i do maďarské televize a v současné době probíhá jednání s italskou televizí RAI UNO,“ raduje se neúnavný tvůrce.

Úspěšné prodeje vysílacích práv jsou údajně překvapením i pro Českou televizi. Prodej dokumentárních filmů jiné tuzemské televizi a do jiných států v tak velkém rozsahu je i pro ní unikátem. „Bylo argumentováno řemeslnou zdatností a zároveň vysokou výtvarnou úrovní, která v kombinaci s duchovním i didaktickým obsahem o souvislostech v dějinách Evropy umožňuje obrazově a zábavně předávat důležité historické informace,“ vysvětluje Schmidt. Filmy jsou prý tak určené hlavně mladým lidem a jsou často promítány ve školách, jako doplnění výuky. Formálně kombinují hrané scény a dokumentární výpovědi se symbolickými obrazy s přesahem z hluboké historie do současného světa. Vytváří tak originální styl a přináší do dokumentárního filmu poezii.

Na řadě snímků plodný tvůrce spolupracoval s jezuity, kteří se podíleli na scénáři nebo ve snímcích vystupují. Nejčastějším spolupracovníkem je Miroslav Herold, mladý jezuitský historik, který je autorem několika scénářů a často ve filmech vystupuje buď ve hraných pasážích, nebo jako průvodce. Česká televize nedávno reprízovala dokument Ora et labora v severních Čechách, na kterém se autorsky podílel jezuita Václav Umlauf.

Na tuzemské veřejnoprávní televizi jsou premiéry Schmidtových dokumentů většinou ve vánočním čase, kdy řada lidí vyhledává náboženské pořady. V televizi NOE se budou nyní od září vysílat ve třech reprízách po dobu dvou let. „Od primátora Prahy jsme zároveň dostali grant na další film ve výše uvedené řadě dokumentárních filmů, který nese název Pražské Jezulátko aneb Malý Princ v nás. A tak díky Bohu můžeme pokračovat v nepřerušené řadě již sedmým rokem,“ dodává režisér.


Snímek Nejsme andělé, jen děláme jejich práci lze zakoupit v internetovém obchodě Karmelitánského nakladatelství.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
1.3.2023 Ignaciánská hermeneutika „The Chosen“
7.3.2022 Film o pouti a cestě do vlastního nitra
15.2.2022 Čeští jezuité zveřejnili videoklip o svatém Ignáci z Loyoly
31.7.2020 Scholastici z koleje del Gesù natočili krátký film o svatém Ignáci
3.7.2020 Divadelní představení o životě misionáře Augustina Strobacha



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil