Články / Aktuality Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Papež popřál kardinálu Korcovi k výročí biskupského svěcení

Pátek, 26.8.2011
Vatikán / Nitra. Papež Benedikt XVI. zaslal 24. srpna blahopřejný telegram k šedesátému výročí biskupského svěcení kardinálu Jánu Chryzostomu Korcovi, emeritnímu nitranskému biskupovi. Papež připomíná tajné biskupské svěcení, které tento muž přijal v pouhých sedmadvaceti letech. Oceňuje kardinálovu věrnost ve výkonu dlouholeté pastorační služby a ujišťuje ho o své duchovní přízni.


Kardinál Korec je autorem řady knih nejen s náboženskou tematikou a za své nezlomné postoje obdržel řadu ocenění či čestných doktorátů. Nejenom Slovensko si váží svědectví jeho života a pevné víry. „Nepřisuzuji si velké zásluhy. Jak ubíhají roky, stále zřetelněji vidím, že vše důležité je dílem milosti, a tudíž dílem Božím,“ uvádí k tomu skromně bývalý nitranský biskup.

Ján Chryzostom Korec se narodil v roce 1924 v Bošanech. V roce 1939 vstoupil do jezuitského řádu. Po gymnáziu v Kláštore pod Znievom absolvoval studia filozofie a teologie v Ružomberku, Trnavě a Brně. V roce 1950 byl nejprve s ostatními řeholníky internován a později pracoval v civilních zaměstnáních. Na kněze byl vysvěcen tajně 1. října 1950 v Rožňavě o rok později ho jezuitský biskup Pavol Hnilica vysvětil v Bratislavě na biskupa.

V následujícím období se Korec věnoval formaci studentů teologie, zejména budoucích kněží. Věnoval se ale i laickým pracovníkům v církvi. Svou činnost musel až do sametové revoluce vykonávat v utajení, protože od komunistického režimu nedostal souhlas k vykonávání kněžské služby. Byl pronásledován, vyslýchán a v roce 1960 zatčen a odsouzen za vlastizradu na 12 let žaláře. Postupně prošel věznicemi v Praze na Pankráci, Ruzyni, ve Valdicích, Leopoldově a v Ilavě. V roce 1968 byl z vězení propuštěn a až do důchodového věku dále pracoval jako dělník. Tajně však nadále působil jako duchovní a stal se jednou z nejvýznamnějších osobností slovenské podzemní církve.

Do oficiálních církevních struktur se mohl vrátit až v roce 1990, kdy se stal rektorem bratislavského semináře. V témže roce ho papež Jan Pavel II. jmenoval sídelním biskupem v Nitře. Krátce nato byl jmenován kardinálem. V roce 2005 Svatý stolec přijal vzhledem k pokročilému věku jeho rezignaci a jmenoval novým nitranským biskupem Viliama Judáka.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.4.2024 Peter Dubovský SJ se stal členem Evropské akademie věd a umění
9.4.2024 Slovenští jezuité mají nového jáhna
25.1.2024 Sté výročí narození kardinála Jána Chryzostoma Korce SJ
22.1.2024 Rok Tomáše Munka
28.2.2023 Uvedení děkana jezuitské Teologické fakulty Trnavské univerzity v Bratislavě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil