Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na Hostýně skončilo provinční setkání

Středa, 14.9.2011
Hostýn. Výroční setkání jezuitů působících na území České republiky se od 12. do 13. září konalo na nejnavštěvovanějším mariánském poutním místě - Svatém Hostýně. Zúčastnilo se ho na 40 jezuitů včele s asistentem generálního představeného Adamem Žakem.


Akce začala již v pondělí 12. září obědem a neformálními debatami. Odpoledne od 15 hodin seznámil asistent Adam Žak přítomné s radostmi a výzvami středoevropských a východoevropských provincií, které v současnosti patří do jedné asistence. Velký prostor věnoval především otázce restrukturalizace řádových celků, sdružování provincií a pastoračním prioritám.

Po krátké přestávce pak český provinciál František Hylmar představil rodící se směrnice pro případy sexuálních deliktů v oblasti pastorace nezletilých. Po večeři pak den zakončila krátká adorace a společná modlitba nešpor, po níž následoval neformální společenský večer s malým občerstvením.

Další den setkání se nesl v duchu různých referátů a diskusí. Nejprve mladý historik Miroslav Herold vysvětlil v obsáhlé přednášce přítomným, jak se stal sv. Jan Nepomucký řádovým patronem a jakým způsobem se to projevilo v šíření jeho úcty po celém světě. Představený českých jezuitů pak na něho navázal a promluvil o vznikajícím pastoračním plánu provincie. V něm má své pevné místo zejména exerciční činnost, dvě apoštolská díla (Centrum Aletti v Olomouci a škola Nativity v Děčíně) a různé formy pastorace mezi vysokoškolskou mládeží.

P. Richard Čemus poté několika slovy představil své působení v Římě a to hned ve třech různých rolích: jako profesor spirituality na východním ústavu Orientale, jako spirituál v české koleji Nepomucenum a jako hlasatel Vatikánského rozhlasu, kde pravidelně nabízí českým posluchačům páteční promluvy k nedělnímu evangeliu. Tyto tři aktivity převzal Čemus po svém předchůdci kardinálu Tomáši Špidlikovi, který před více než rokem navždy odešel.

Vedoucí české sekce Vatikánského rozhlasu Milan Glaser potom poinformoval účastníky hostýnského setkání o tom, že Ústav pro studium totalitních režimů se chystá digitalizovat archiv českého vysílání, a to od samého počátku v roce 1947 až do sametové revoluce v listopadu 1989. Česky se poprvé z Vatikánu vysílalo u příležitosti zahájení jubilejních svatovojtěšských oslav 22. dubna 1947. Pravidelné pořady ovšem začaly až 24. prosince 1947. Nejprve existovalo pro Československo jen jedno společné vysílání, v roce 1949 došlo rozdělení na českou a slovenskou sekci. V současné době se proto uvažuje i o digitalizaci slovenského vysílání.

Před obědem ještě jezuité Marek Janás a František Lízna seznámili posluchače o svém angažmá při sociálních nepokojích v Novém Boru či ve Varnsdorfu. Oba se postavili na stranu Romů, aby hájili jejich práva v době, kdy jsou stále častěji ohrožovány pravicovými extremisty. V pravé poledne se konala ve svatohostýnské bazilice bohoslužba, které předsedal český provinciál František Hylmar. Aby byla zdůrazněna univerzalita Tovaryšstva Ježíšova, hlavními koncelebranty se stali P. Ladislav Árvai ze Slovenska a Robert Wojnowski z Polska. Při této slavnostní mši, jež zakončila letošní provinční setkání, obnovilo své řádové sliby několik mladších jezuitů.


Několik snímků z akce lze najít ve fotogalerii.

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil