Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

List generálního představeného k ekologii

Středa, 5.10.2011
Řím. Minulý měsíc došel do všech provincií jezuitského řádu dopis od generálního představeného P. Adolfa Nicoláse, adresovaný všem spolubratrům, jenž apeluje na změnu způsobu života jak jednotlivců, tak i celých komunit a všech jezuitských institucí ve vztahu k životnímu prostředí.


Nicolás ve svém dopise připomíná 35. generální kongregaci, jež se konala v roce 2008 a která se vůbec poprvé zabývala ekologickými tématy. Vůči ekologickým tématům nemůže žádný člověk zůstat lhostejný, neboť rozšířené ničení životního prostředí se týká každého obyvatele této planety. V dopise také připomíná některé nedávné texty papeže Benedikta XVI., ve kterých je přítomná zřetelná výzva k nutnosti ochrany a starostlivé péče o životní prostředí.

„Jako jezuité jsme povoláni podporovat správné vztahy s Bohem a ostatními lidmi a stejně tak a se stejným důrazem máme dnes podporovat uzdravování narušeného vztahu lidstva ke stvoření,“ píše generální představený a připomíná pracovní skupinu jezuitů a laiků, jež se právě z podnětu 35. generální kongregace zabývala palčivým problémem ekologie a která vypracovala dokument s názvem „Healing a Broken World (Uzdravování zraněného světa)“, který vyšel v elektronickém vydání Promotio Iustitiae č.106 (dostupný v angličtině na adrese elektronickém vydání Promotio Iustitiae č.106 (dostupný v angličtině na adrese www.sjweb.info)

Dokument obsahuje podněty k prověření osobního života, životního stylu komunit a způsobu jednání našich institucí. „Může nám pomoci přejít od slovních vyjádření ke konkrétním opatřením, abychom ve všech těchto rozměrech našeho života přispívali k zachování planety. Mnoho můžeme vykonat prostřednictvím našich apoštolských institucí, vzdělávacích, pastoračních nebo sociálních – navrhovat praktická opatření, prohlubovat poznání, podporovat výzkum a případně se zapojovat do obhajoby věci životního prostředí,“ píše jezuitský představený a dodává, že tato chvályhodná snaha vyžaduje po člověku „proměnu srdce ve smyslu vděčnosti Bohu za dar stvoření a připravenost vydat se na cestu obrácení“.

(spa)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil