Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jan Rybář dostal vyznamenání Václava Bendy

Středa, 30.11.2011
Praha. Ústav pro studium totalitních režimů předával v polovině listopadu pamětní medaile Václava Bendy. Jednu z medailí z rukou ředitele ústavu Daniela Hermana obdržel i jezuita Jan Rybář, který řadu let působí v královéhradecké diecézi.


Ocenění je určeno osobnostem, které sehrály význačnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie Československé republiky v letech nesvobody (1938–1945) a komunistické totalitní moci (1948–1989). Spolu s českým jezuitou jej 16. listopadu v Praze převzalo dalších devatenáct osobností, z toho sedm in memoriam. Byl mezi nimi i holandský teolog, kněz a aktivista Jan ter Laak, scénáristka a prozaička Jelena Mašínová, významný německý novinář a publicista Jürgen Serke, katolický disident Michal Holeček, odpůrkyně komunistického režimu a politická vězeňkyně Irena Šimonová nebo katolický kněz László Burián.

Ocenění je premována po Václavu Bendovi (1946–1999), který byl českým filosofem, odborníkem na kybernetiku, katolickým aktivistou a protikomunistickým disidentem. Za své aktivity byl vězněn komunistickým režimem. Po sametové revoluci se stal zakladatelem a prvním předsedou Křesťanskodemokratické strany.

P. Jan Rybář se narodil r. 1931 v Brně. Je tajně vysvěcený kněz a politický vězeň. Po absolvování gymnázia v roce 1949 vstoupil do jezuitského řádu. V roce 1950 byl po uzavření klášterů s dalšími studenty internován v Bohosudově, poté poslán na nucené práce. V roce 1951 tajně složil v Brně řeholní sliby. Základní vojenskou služby absolvoval u PTP, posléze pracoval jako dělník a současně tajně studoval. V roce 1960 byl znovu zatčen a odsouzen za trestný čin podvracení republiky k dvěma letům odnětí svobody. Během výkonu trestu byl ve Valdicích biskupem Karlem Otčenáškem tajně vysvěcen na kněze.

V roce 1969 nastoupil na svou první farnost v Trutnově Poříčí, kde sloužil jako kněz sedmnáct let. Do pádu komunistického totalitního režimu byl pod dohledem Státní bezpečnosti. V letech 1990 až 2004 zastával úřad děkana v Rychnově nad Kněžnou. Dnes působí ve farnosti Horní Staré město u Trutnova.


Zdroj: Ústav pro studium totalitních režimů

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil