Články / Články Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Otevřena nová expozice o jezuitském řádu v Klatovech

Čtvrtek, 1.12.2011
Současná podoba krypty je výsledkem několikaleté spolupráce města a farnosti

František Hylmar

Klatovské katakomby znovu ožily a jsou úplně nové. Ti, kdo je znali dříve, jsou příjemně překvapeni. Kryptu dnes tvoří dvě části: původní prostor, kde jsou pietně uložena mumifikovaná těla jezuitů a občanů města, a nově vytvořená expozice, která návštěvníkům přibližuje historii klatovské koleje, ikonografii kostela a působení jezuitského řádu do 18. století.


Je to u nás po výstavě v pražském Klementinu z roku 2006 druhá rozsáhlá výstava věnovaná historii Tovaryšstva. Ta klatovská je stálá, takže zájemci o jezuitské dějiny mají kam jezdit a zvát své přátele. Součástí expozice má být i badatelna, kde budou v elektronické podobě k dispozici odborníkům i studentům historie archívní materiály týkající se klatovských jezuitů.

Prostory expozice posvětil 26. listopadu plzeňský biskup František Radkovský spolu s papežským nunciem arcibiskupem Giuseppem Leanzou a biskupem z Řezna Gerhardem Ludwigem Müllerem. V promluvě při bohoslužbě v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce nad zrekonstruovanou kryptou pak biskup Radkovský příhodně načrtnul křesťanskou vizi života člověka a lidské společnosti.

Nová úprava katakomb pozorné návštěvníky cíleně vede k zamyšlení nad tím, jak chápali život a smrt naši křesťanští předkové, a zanechává je s otázkou, jak se k životu a smrti stavět dnes. Za prosklenou stěnou, která odděluje teplejší část krypty s expozicí od části chladnější, ve které jsou uloženy ostatky mrtvých, padne návštěvníkům do očí masivní kříž s tělem Ukřižovaného. Ten svou smrtí naši smrt přemohl a otevřel nám cestu k novému životu.

Nová úprava krypty s expozicí je výsledkem několikaleté spolupráce města s farností, ke které svým drobným dílem na pozvání místních patriotů rádi přispěli i současní jezuité. Pět úspěšných ročníků sympózia Barokní jezuitské Klatovy připravilo obnově katakomb příznivou atmosféru a na zrodu expozice se mohli přímo podílet P. Miroslav Herold a P. Jan Pražan. Projekt by se neuskutečnil bez nasazení a nadšení odborníků, kteří již po léta studují jezuitské památky a dějiny. Z všechny, kterým se sluší poděkovat, jmenujme ing. Jan Červenáka, doc. Ivanu Čornejovou a dr. Kateřinu Bobkovou Valentovou.

Po dva víkendové dny se před vchodem do katakomb tísnili první návštěvníci, kteří dostali možnost prohlédnout si je zdarma. Přišlo jich přes pět tisíc a jejich reakce svědčily o tom, že se jim nová podoba památky jejich města líbí. Mnozí si při tom slibovali, že přijdou zas a ve větším klidu a pozorněji. Architektonickým bonbónkem je nová lávka, která přes ulici spojuje bývalou kolej s kostelem. Prosklený „prampouch“ navržený v dílně arch. Jiřičné stojí na místě bývalé chodby, kterou kdysi chodívali do kostela studenti koleje.

Velké uznání patří místostarostovi Klatov ing. Václavu Chroustovi, předsedovi občanského sdružení Klatovské katakomby (na fotografii vlevo), který myšlenku nové pietní úpravy podzemí jezuitského kostela a nové expozice rozvinul a dovedl k realizaci. Na obnově komplexu jezuitských budov v historickém centru města se během posledních let podílel i klatovský starosta Rudolf Salvetr. Opravu by si ovšem nyní zasloužil ještě bývalý jezuitský chrám.


Foto: Katakomby.cz


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil