Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Hinduističtí extrémisté napadli jezuitskou univerzitu v Indii

Čtvrtek, 2.2.2012
Indie. Jezuitská univerzita sv. Josefa v Anekalu ve státě Karnátaka na jihozápadě Indie včera zažila útok stočlenné skupiny hinduistických radikálů. Údajným důvodem k agresi bylo nevyvěšení státní vlajky na svátek Indické republiky.


Agresoři obsadili univerzitní kampus a přerušili vyučování. Rektor univerzity P. Melwin Mendonca SJ informoval agenturu Fides o naprosté absenci ochrany ze strany státní správy či bezpečnostních složek. Někteří městští radní se naopak přidružili k rozlícené mase. Když jezuité zavolali policii, její hlídky ještě další dvě hodiny nečinně přihlížely výbojnému davu, který požadoval zatčení univerzitního ředitele.

Rektor Mendonca nakonec souhlasil se svým neodůvodněným zatčením, aby se situace uklidnila. Policisté jej neodvezli autem, nýbrž nechali projít pěšky davem, skandujícím protikřesťanská hesla, a zadržovali až do pozdního večera. Hinduističtí extrémisté vpadli do jezuitského institutu v posledním roce již osmkrát a snažili se studenty získat pro členství ve svých hnutích. Podle jejich přesvědčení ohrožují křesťanské školy indickou kulturu. Katolická univerzita v Anekalu existuje více než čtyřicet let a vzdělává se v ní téměř 400 studentů.

Diskriminace indických křesťanů se stupňuje

Pogromy v křesťanských čtvrtích a institucích začaly v roce 2008 v Uríše, státu ležícím na východním pobřeží Indie. Jsou důsledkem sílícího náboženského fundamentalizmu a nacionalizmu, kvůli kterému se nepokoje postupně rozšířily po celém indickém subkontinentu a hrozí rozpadem sociálního smíru.

Diskriminace křesťanů neustále vzrůstá a v současné době již zasáhla všechny indické státy. V uplynulém roce se více než 2100 indických křesťanů stalo oběťmi agrese, útoků či pronásledování. Vyplývá to ze zprávy ekumenické organizace Catholic Secular Forum (CsF), založené indickými katolíky a podporované bombajským arcibiskupem, kardinálem Oswaldem Graciasem.

V převážně muslimském státě Kašmír například proběhl na začátku roku soudní proces proti katolickému misionáři Jimu Borstovi, který byl obviněn z proselytismu a násilných konverzí. Misionář působí v Kašmíru bezmála padesát let a vícekrát mu hrozilo vypovězení. Zpráva indické organizace upozorňuje na to, že obvinění proti němu jsou zcela smyšlená a dokazují jen to, že ve státě Kašmír nejsou chráněna základní lidská práva a svobody. V tomto indickém státě se přitom křesťané mohou pyšnit dlouhou tradicí sahající do 19. století a jejich počet dnes dosahuje zhruba osmnácti tisíc.

V Kérale byl zdevastován další katolický kostel

V diecézi Quilon jihoindického státu Kérala byl zase v září minulého roku zdevastován už několikátý křesťanský kostel. Místní biskup Stanley Roman vyjádřil své znepokojení nad rostoucím náboženským extremismem, jak islámského, tak hinduistického původu.

Do kostela Panny Marie z Vailankanni v obci Kottenkulangara vniklo dvacet mužů se zakrytými tvářemi a zdevastovalo oltář, zpovědnice a veškeré devocionálie. Když chtěli proti ničení zasáhnout katoličtí obyvatelé, byli pohrůžkami zahnáni. V oblasti přitom žije velmi aktivní a početné katolické společenství, pro které diecéze plánuje postavit větší kostel. Tento záměr zřejmě podnítil k zákroku extremistické hinduistické skupiny, které se snaží i nepřímo katolíky zastrašovat.

Dodejme, že ve svazovém státě Kérala žije dvacet procent křesťanů, což je nejvíce z celé země. Místní komunita je viditelným a stabilním článkem společnosti, která si jí velmi váží. Muslimů zde žije 25 procent a zbytek obyvatel, tedy více než polovina, jsou hinduisté.


Podpořte jezuitskou školu ve státě Karnátaka zasláním peněžního daru na bankovní konto 5076811718/4000, variabilní symbol 10851.

Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil