Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Londýně zemřel český jezuita Jan Lang

Středa, 21.3.2007
Londýn. Ve středu 21. března v 8.15 středoevropského času zesnul v londýnské nemocnici St. Mary´s Hospital v Paddingtonu P. Jan Lang, člen naší provincie, který většinu svého života strávil v Británii. Pohřební mše bude v pátek 30. března v 10.30 v kostele Neposkvrněného Početí (Immaculate Conception) na Farm Street v Londýně. Potom bude tělo Jana Langa uloženo ve 14 hod. na hřbitově Garth Road Cemetery.

Britský provinciál P. Holman jej navštívil a pomodlil se s ním v sobotu, kdy byl P. Lang ještě při vědomí, ale již velmi slabý. O Jana Langa bylo v posledním období života díky britským jezuitům dobře postaráno. Datum pohřbu nebylo ještě ohlášeno, podle předběžných informací se uvažuje o pátku 30. března, samozřejmě v Londýně.

P. Lang dostal v roce 1991 významné státní vyznamenání. Řád Tomáše Gariggue Masaryka II. třídy mu udělil prezident Václav Havel za pomoc krajanské komunitě v Británii a za podporu domácího disidentu.

Jan Lang (*20.6.1919), rodák z Rajhradu u Brna, v Londýně v roce 1964 založil Velehrad, náboženské, kulturní a společensko-sociální centrum našich krajanů z Čech, Moravy a Slovenska. Nachází se v západní části Londýna, ve čtvrti Notting Hill, v ulici Ladbroke Square 22.

P. Lang brzy po skončení druhé světové války přicestoval do Anglie se skupinou jezuitských scholastiků, aby tam společně dokončili svá teologická studia. Kvůli komunistickému převratu v únoru 1948 se však rozhodl, že zůstane v Anglii. Když se objevila první vlna uprchlíků z Československa, začal pro ně organizovat materiální i duchovní pomoc. V roce 1962 dostal od Německého státu odškodnění za svůj pobyt v koncentračním táboře. Tyto peníze daroval krajanům jako první finanční vklad ke koupi Velehradu. Další prostředky nezištně věnovali krajané starousedlíci a jiní dobrodinci. Chybějící částku byl získán půjčkou. Nový dům dostal plný název St. Wenceslaus House - Velehrad. V době, kdy u nás vládla nesvoboda, sloužil Velehrad hlavně pro uprchlíky z bývalého Československa, kteří tam našli zázemí, podporu, pomoc i krátkodobé ubytování. Pád komunismu v Československu v roce 1989 zastihl duchovního otce Velehradu P. Jana Langa na vrcholu sil, řada jeho aktivit však dosáhla svého cíle.

Menší kuriozitou je i to, že P. Lang měl od roku 1949 až do devadesátých let pravidelné duchovní zamyšlení pro posluchače českého vysílání BBC. Kvůli bezpečnosti však nevystupoval pod svým jménem, ale jako "jeden český kněz, žijící v Anglii," vzpomíná P. Antonín Vedral, archivář české provincie jezuitského řádu.

Stáhněte si podrobnější životopis P. Jana Langa nebo parte ve formátu MS Word ZDE.

(frh)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil