Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Vatikánská observatoř pořádá výstavu v Pise

Pondělí, 27.2.2012
Pisa. Příběhy z jiného světa: vesmír kolem nás. Tak zní titul výstavy, na níž spolupracuje Vatikánská astronomická observatoř s italským Národním institutem jaderné fyziky a fyzikální fakulty Univerzity v Pise. Jak uvedli autoři projektu při vatikánské prezentaci už na začátku února, výstava má ukázat dobrodružství člověka objevujícího vesmír a jeho strukturu, jak v neohraničených prostorech kosmu, tak i v tajemném nitru mikrosvěta hmoty.


Na výstavě, otevřené od března do června v Pise, bude možné zhlédnout mimo jiné historické vědecké traktáty, rukopisy a dokumenty, některé dosud nepublikované, stejně jako dávné nástroje k pozorování vesmíru. Velká část exponátů pochází ze sbírek Vatikánské astronomické observatoře. Bude možné seznámit se také se současným bádáním italských fyziků.

Zvláštní oddíl expozice bude věnován kardinálu Pietru Maffiemu, italskému astronomovi a pisánskému biskupovi, který žil na přelomu 19. a 20. století. Jak upozornil ředitel Vatikánské observatoře P. José Funes SJ (na fotografii), tato osobnost náleží do světa církve i vědy a je zároveň symbolem jejich vzájemné spolupráce.

„Výstava, otevřená pro všechny, je adresována zejména mládeži. Benedikt XVI. v promluvě k anglickým studentů během své apoštolské cesty v roce 2010 řekl, že každý školní předmět je částí většího obrazu, a vybídl je, aby se nikdy nestali lidmi s úzkým horizontem. Přál bych si, aby tato výstava posloužila rozšíření horizontů mladých generací,“ uvedl na prezentaci výstavy 2.února argentinský jezuita a astronom.


Zdroj RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil