Články / Články Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Pohřbu jezuity Rudolfa Duška se zúčastnily stovky věřících

Čtvrtek, 1.3.2012
Navždy odešel poctivý služebník na Pánově vinici

Jan Regner

Poslední únorový den v pozdních nočních hodinách navždy odešel P. Rudolf Dušek SJ. Člověk, který byl vězněn oběma totalitními režimy a přežil i koncentrační tábor v Terezíně, mluvil vždy o své životní cestě s velkou prostotou a bez jediné známky zahořklosti. Pohřební bohoslužba se konala v pražském kostele sv. Ignáce a zúčastnily se jí stovky věřících.


Pražský světící biskup Karel Herbst, kněží z blízka i z dáli, řeholní spolubratři včele s provinciálem Františkem Hylmarem a asi čtyři stovky věřících. Ti všichni se sešli ve středu 7. března v 13 hodin v pražském jezuitském kostele na Karlově náměstí, aby se naposled rozloučili se zesnulým jezuitským knězem Rudolfem Duškem.

„V posledních letech jsme byli u nás v domě zvyklí na jeho nenápadnou přítomnost, na jeho pravidelný rytmus a denní program, na jeho setkání s návštěvami, písně, které si zpíval v kapli či při procházkách kolem domu, krmení rybiček, kontroly teploměru a na jeho odpolední mše, na které často přicházeli lidé zvenku,“ vzpomínal český provinciál ve své promluvě během pohřební bohoslužby.

„Mým údělem je Hospodin,“ připomněl kazatel úryvek z knihy žalozpěvů, který se četl v rámci prvního čtení. „Mohla by to být i slova otce Rudolfa,“ a pak český provinciál shrnul v kostce pestrý život tohoto zesnulého jezuity. „Když se s otcem Duškem loučíme a připomínáme si jeho životní cestu, uvědomujeme si - i k našemu vlastnímu užitku - jak pravdivé je Boží slovo a jak mocné jsou Boží skutky. Bůh, který nás provází pozemským životem, nás provede i bránou smrti,“ dodal provinciál a citoval poté další biblický úryvek, tentokrát z Listu Římanům: „Když jsme s ním umřeli, budeme s ním také žít. Když vytrváme, budeme s ním i kralovat. On totiž zůstává věrný.“

Klopotná cesta ke svěcení

Rudolf Dušek se narodil 20. listopadu 1917 v Praze-Nuslích v katolické rodině. Studoval na pražském osmiletém Arcibiskupském gymnáziu. To bylo svěřeno jezuitům, k nimž po maturitě vstoupil. Po dvouletém noviciátu v Benešově, absolvoval tříleté studium na jezuitském Filosofickém institutu. Poté odešel na velehradské gymnázium, kde se stal prefektem nejmenších chlapců a zároveň je vyučoval latinu.

V letech 1942–44 studoval teologii v Praze. Univerzita byla tehdy už zrušena a jezuitský dům obsazen. Mladí jezuitští studenti se proto odstěhovali na Strahov k premonstrátům, kde pokračovali ve svém studiu pod vedením několika starších spolubratrů. Na některé předměty studenti docházeli na diecézní učiliště u františkánů při kostele Panny Marie Sněžné. Mezi přednášejícími byli i známí profesoři Merell, Konůpek a Bogner.

Po dvouletém studiu teologie byl Rudolf Dušek na Strahově zatčen gestapem. Byl nejprve vyslýchán a uvězněn v Praze na Pankráci a pak poslán do koncentračního tábora v Terezíně, který přežil jen díky tomu, že skončila po roce válka. V soudním spise měl označení RU (Rückkehr unerwünscht – návrat nežádoucí).

Když se vrátil z Terezína a trochu se zotavil, udělal si rychlokurz angličtiny a v prosinci 1945 odjel do Anglie, kde na Heythrop College u Oxfordu dokončil studia teologie a tam byl také 12. září 1946 vysvěcen na kněze.

Znovu uvězněn za vlastizradu a špionáž

Do Čech se otec Rudolf po vysvěcení vrátil a v letech 1947–50 studoval na Karlově univerzitě latinu a dějepis. Zároveň se staral o Mariánskou družinu studentů a s jezuitským spolubratrem Adolfem Kajprem chodil do kroužku vysokoškolských studentů klasické filologie. V roce 1950 byl ovšem znovu zatčen a odsouzen za vlastizradu a špionáž ve prospěch Vatikánu na 12 let.

Při jedné amnestii mu byl sice trest milostivě snížen na 11 a půl roku, ale propuštěn byl až z Mírova, kde prožil osm let svého věznění, na velkou amnestii začátkem května 1960. V komunistickém žaláři se setkal s velkými osobnostmi tehdejší církve, s františkánem Janem Evangelistou Urbanem, s řeckokatolickým biskupem Vasilem Hopkem, který byl později blahořečen, s teologem Otou Mádrem nebo dominikánem Reginaldem Dacíkem.

Po propuštění nemohl vykonávat duchovenskou službu a tak pracoval v civilním zaměstnání, v letech 1960–69 v družstvu Drutěva, pak se stal vedoucím v chráněné dílně pro invalidní mládež. Pro zvýšení kvalifikace absolvoval dvouleté studium sociální práce, které zřídil Magistrát hlavního města Prahy. Po Pražském jaru v roce 1968 dostal „státní souhlas“ k vykonávání duchovní služby a několik měsíců působil v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí a potom krátce v Košířích.

P. Rudolf Dušek SJJeště v témže roce přešel do Ústavu sociální péče v Horním Maxově, kde působily jako ošetřovatelky Anglické panny, a pak do Leontýna u Křivoklátu, kde byly sestry boromejky. V roce 1971 působil na mariánském poutním místě v Dolním Ročově u sester voršilek, které pracovaly jako zdravotní sestry v dětské psychiatrické léčebně. Tam působil také v místní duchovní správě, později v roce 1992 přešel do Bohosudova, kde zasedal v komisi při přijímacích zkouškách znovuzaloženého biskupského gymnázia.

V září 1993 odešel do Kolína a v prosinci pak do Prahy ke sv. Ignáci. Pracoval na provincialátě a v duchovní správě. Od r. 1994 se věnoval dvěma Mariánským družinám a inicioval založení Společenství křesťanského života (SKŽ). V posledních letech byl v domácím léčení a dokud mohl, denně sloužil mši svatou.


Foto: Ivan Dobrovolský a Jan Regner.
Další snímky z pohřbu P. Rudolfa Duška lze nalézt ve fotogalerii.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil