Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Svatý Hostýn se připravuje na oslavu významného výročí

Úterý, 20.3.2012
Bystřice pod Hostýnem. Nejnavštěvovanější mariánské poutní místo na našem území se připravuje na sté výročí korunovace milostné sochy Panny Marie. Chystají se velkolepé oslavy, místní bazilika dostane sedm nových zvonů. Matice svatohostýnská, která poutní místo spravuje, chystá v rámci oslav řadu akcí. Kromě tradičních poutí se návštěvníci posvátné hory mohou například těšit na koncerty Václava Hudečka a Hradišťanu. Oslavy vyvrcholí tři dny po slavnosti Nanebevzetí Panny Marie v sobotu 18. srpna.


Předseda Jubilejního výboru Ivo Buráň nedávno představil na tiskové konferenci novinářům základní obrysy připravovaných slavností. Korunovace sochy Panny Marie se na Svatém Hostýně konala 15. srpna 1912, takže právě na 15. srpen se chystá slavnostní bohoslužba. Svou účast už ohlásili biskupové všech českých a moravských diecézí, ale také řada vzácných hostů ze zahraničí.

Korunka, kterou byla mariánská socha dekorována, byla pořízena z darů věřících. Traduje se, že řada žen a dívek darovala svoje šperky a cennosti. Na korunce lze nalézt 27 diamantů, 546 perel, 148 rubínů a 138 smaragdů. Vpředu je na ni vyrytý nápis "Zůstaň Matkou lidu svému". Podle informací předsedy Jubilejního výboru trvaly korunovační slavnosti před sto lety deset dní a jen v den korunovace navštívilo Hostýn více než 100 tisíc poutníků.

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie se díky oslavám brzy rozezní sedm nových zvonů. Náklady na jejich pořízení dosáhnou zhruba 7,5 milionu korun a může na ně přispět kdokoli v rámci veřejné sbírky, kterou vyhlásila Matice svatohostýnská. Zvony by měly být odlity v dubnu v německém Pasově.

V bazilice jsou zatím jen dva zvony. Větší se nazývá "Neposkrvněné početí Panny Marie", váží 450 kilogramů a pochází z roku 1855. Ten v jedné z věží zůstane i nadále. Menší "Matka Boží Marie" o váze 150 kilogramů z roku 1844 bude kvůli své historické hodnotě přenesena do Svatohostýnského muzea.

Nové zvony budou vážit od 170 do 2000 kilogramů a ponesou jména Panna Maria Nanebevzatá, Svatý Jan Sarkander, Svatý Cyril a Metoděj, Svatý Josef, Svatá Rodina, Svatý Ignác a Služebník Boží Antonín Cyril Stojan. Na poutní horu by měly být dopraveny koncem dubna a slavnostně požehnány v neděli 6. května. Do konce května by měla být jižní věž baziliky připravena k tomu, aby do ní mohly být zavěšeny čtyři zvony. V severní věži by se zbylé čtyři měly objevit v první polovině července.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil