Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Prezentace knihy o liturgické hudbě klatovských jezuitů

Pondělí, 26.3.2012
Klatovy. Občanské sdružení Bartolomeo ve spolupráci s Městskou knihovnou Klatovy pořádá přednášku a slavnostní představení knihy Víta Aschenbrennera Hudebně-liturgický provoz jezuitské koleje v Klatovech v 18. století. Přednáška s následnou besedou se bude konat ve středu 11. dubna 2012 v 18 hodin ve společenském sále Městské knihovny Klatovy.


Knize a jejímu autorovi požehná český jezuitský provinciál P. František Hylmar SJ za přítomnosti recenzentky knihy Doc. Ivany Čornejové, historičky, která se dlouhodobě zabývá právě působením Tovaryšstva Ježíšova na našem území.

Jezuitské koleje a při nich působící semináře představovaly významný fenomén kulturního, náboženského života v českých zemí v 17. a 18. století, jež rozhodujícím způsobem ovlivňoval také hudební kulturu tohoto regionu. Vzhledem ke značně omezené pramenné základně však dosud nebylo možné podat komplexněji koncipovaný pohled na hudebně-liturgický provoz žádné ze zdejších jezuitských lokalit a podrobněji specifikovat a zpřesnit dosavadní spíše obecně orientované informace o této problematice. Tyto badatelské limity do jisté míry překračuje pramenná základna klatovské jezuitské koleje, jež umožňuje detailnější pohled na každodenní provoz této instituce a zároveň alespoň z malé části poskytuje možnost analýzy provozovaného repertoáru liturgické hudby.

Spíše kompilačně orientované úvodní kapitoly textu, jež zároveň reflektují badatelské posuny ve sledované tématické oblasti učiněné českou historiografií v posledních letech, shrnují dosavadní znalosti o vývoji klatovské jezuitské koleje a rámcově zasazují tuto instituci do kontextu barokního pohraničního města. Vlastní jádro textu pak vychází především z kritické analýzy dostupných pramenů.

Jednotlivé v nich obsažené informace o hudebně-liturgickém provozu koleje jsou vzájemně porovnávány, podle možností doplňovány o dílčí analogické údaje z jiných řádových lokalit a následně interpretovány. Díky tomuto zvolenému postupu je možné blíže objasnit mnohé detaily zdejšího každodenního hudebně-liturgického provozu a specifikovat také jeho nadregionální konexe a dosah.

Rešerše všech dostupných pramenů umožnily také objev několika jmen zdejších hudebníků a specifikaci jejich následných hudebnických kariér. Nález unikátního torza hudební sbírky klatovského semináře představuje významný posun v bádání o hudební kultuře v prostředí české jezuitské provincie zejména v posledních letech před zrušením řádu v roce 1773.


Zdroj: Bartolomeo2008.eu.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil