Články / Rozhovory Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Musíme se poučit z asijské moudrosti a spirituality

Pondělí, 16.4.2012
Rozhovor s generálním představeným Adolfem Nicolásem

Redakce Jesuit.cz

V jednom z posledních rozhovorů se generální představený jezuitského řádu Adolfo Nicolás vrací ke svým nedávným cestám do Tichomoří a jižní Asie. Hned v úvodu vydává svědectví o velké rozmanitosti národů a provincií v těchto oblastech, která se vymyká jakékoli snaze o uniformitu. „Je to vpravdě mimořádná zkušenost, která mně osobně potvrzuje nutnost hledat a studovat rozmanité národy a jejich způsob života s velkou úctou a láskou,“ zdůrazňuje jezuitský generál.


Na cestě do Austrálie jste se zastavil na několik dní ve Vietnamu. Jaké dojmy jste si odvážel z této mladé provincie?

Jezuité ve Vietnamu musí čelit velkým výzvám. Prožívají velmi tvůrčí období jak v životě církve, tak také ve stylu a struktur řeholního života, tedy vtělení evangelia a ignaciánské spirituality do vietnamského prostředí. Naplňuje mne velkou nadějí to, že jsou Vietnamci dostatečně odvážní na to, aby žili evangelium v jeho radikálnosti, a zároveň dostatečně uvážliví, aby to prováděli vhodným způsobem. Díky tomu se mohou stát inspirací nejen pro křesťanské společenství, ale pro celý Vietnam.

Hodně si od této mladé provincie slibuji. Uvědomuji si, že museli kvůli své víře čelit utrpení, válce a všemožným potížím, a přitom mají mimořádnou schopnost sladit neúnavnou zdvořilost s velkou silou osobního přesvědčení…

V asistenci zahrnující Asii a Tichomoří je mnoho zemí, které jsou rozmanité z mnoha různých hledisek. Patří k nim také Východní Timor, nový stát, který vznikl po dlouhé válce a tolika utrpení. Jak se tam rozvíjí Tovaryšstvo?

Tovaryšstvo ve Východním Timoru funguje stále normálněji. Zlepšuje se duchovní rozlišování, řeholní formace prodělala nezbytné změny a region prochází důležitým procesem tvůrčího rozhodování o založení nové školy. P. Mark Raper, který je v současné době vyšším představeným Východního Timoru, sleduje hlavní problémy různých komunit a různých forem apoštolátu. To všechno je velkým příslibem do budoucna.

Jaké jsou ve stručnosti hlavní výzvy pro Tovaryšstvo v součané Asii?

Na jedné straně kvůli skutečné globalizaci systémů a hodnot, k jaké dochází ve světě, musí stejným výzvám čelit i Asie. I ona si musí klást otázky, jak chápat takové pojmy jako smysl, hodnota, hloubka, pluralismus a podobně. Na druhé straně je Asie privilegovanou nositelkou velké moudrosti, jež je však nyní také v ohrožení. Tovaryšstvo nesmí dovolit, aby se tato velká hodnota vytratila bez toho, abychom se snažili se z asijské moudrosti a asijských forem spirituality poučit a čerpat z nich pro dobro církve a celého světa.

Pro nás jezuity je to velká výzva, kterou sdílíme se všemi řeholníky v Asii. Měli bychom ve svém životě a ve svém poselství být natolik hlubocí a důslední, abychom byli věrohodní uprostřed tradic, které charakterizuje hloubka, soucit, nelpění na věcech a vnitřní svoboda. Pouhá skutečnost, že žijeme v Asii jako řeholníci, je velkým podnětem k životu podle evangelia v jeho plnosti. Doufám, že tuto výzvu i se všemi jejími důsledky přijmeme za svou.

Čemu se můžeme naučit my obyvatelé „starého kontinentu“ od Asie?

My Evropané a jezuité starého kontinentu se máme mnoho co učit nejen od Asie, ale i od Afriky či Latinské Ameriky. Ostatně nejsme zase tak staří. Kultura, moudrost a dokonce lékařství Číny jsou mnohem starší, než aby si Evropa mohla dělat jakýkoliv nárok na starobylost. Evropané byli velcí v některých aspektech lidství, avšak opomíjeli jsme jiné aspekty, které lidská společenství v jiných částech světa pěstovala a rozvíjela.

Kdybychom se domnívali, že lidský pokrok a rozvoj musí probíhat jen podle evropského vzoru, protože je nejlepší, pak bychom se jen usvědčovali z hluboké nevědomosti. Naštěstí jsem se celý život setkával s Evropany, kteří se s velkou úctou přibližují k jiným tradicím a vědí, že nejlepší odpovědí na nedostatek porozumění je mlčení.


Zdroj: SJWeb.info, foto: SCU.edu


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil