Články / Rozhovory Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Studentský Velehrad 2012 se blíží

Středa, 18.4.2012
Rozhovor s předsedou VKH Praha Jakubem Dubovským

Jan Regner

Každé dva roky připravují vysokoškoláci Studentský Velehrad. Na známém mariánském poutním místě bude i letos od 4. do 8. května připraven bohatý program. Nebudou chybět diskuze s odborníky, setkání, koncerty, duchovní nebo sportovní aktivity. Již jedenáctý ročník nese téma Cestou služby - Následuj Ho! Na podrobnosti jsme se zeptali předsedy Vysokoškolského katolického hnutí (VKH) Praha Jakuba Dubovského, který se na organizaci akce podílí.


Angažuješ se v přípravách na Studentský Velehrad. Můžeš našim čtenářům tuto akci představit?

Je to celostátní setkání vysokoškoláků, které se koná jednou za dva roky na Velehradě u Uherského Hradiště. Poprvé se konalo už v roce 1992. V posledních letech jeho organizaci převzalo VKH.

Jak vlastně tato akce probíhá?

Původně šlo o pouť na Velehrad, kterou si zorganizovali sami vysokoškoláci. Ta byla zakončena společnou mší. Postupem času se však těžiště programu přeneslo z poutě na samotný program, který se začal na Velehradě pořádat. Připravené jsou obvykle přednášky, duchovní akce, workshopy, koncerty a další doprovodný program. Tradičně se Studentský Velehrad koná od pátku od neděle. Tento ročník jsme se však rozhodli pro malý experiment a program jsme prodloužili do úterka. Snažíme se tak vyhovět dlouhodobě trvajícím stížnostem, že program je příliš krátký.

Mohl bys říci pár slov o tématu letošního Studentského Velehradu?

Každý ročník se snaží zabývat tématem, které považujeme za důležitý. Téma v roce 2008 bylo "Dilema na cestě životem" a v roce 2010 jsme potřebu předávání hodnot vyjádřili tématem "Štafeta". Letošní akce se bude snažit odkrýt různé významy pojmu "služba".

Zmínil ses o tom, že k programu Studentského Velehradu obvykle patří přednášky. Na jaké hosty se návštěvníci letošního ročníku mohou těšit?

Mezi přednášejícími budou taková jména jako Jan Sokol, Tomáš Halík, Kateřina Lachmanová a další. Jejich příspěvky jistě ukážou, že neexistuje jen služba nemocným a trpícím. Zájemci budou moci navštívit přednášky na taková témata jako "Vyrovnanost služba a rodina", "Etika v institucích" či "Odpovědnost za svět".

Ty už ses v minulosti této akce zúčastnil. S jakými dojmy ses z ní vracel?

Poprvé jsem byl na Velehrad pozván v roce 2008. Přiznám se, že se mi tam nejdřív moc nechtělo, protože nemám rád masové akce. Nakonec jsem se ale přece jen rozhodl na Velehrad vydat a atmosféra mě překvapila natolik, že jsem si tuto událost nejen sám užil, ale po pár měsících poté jsem se přihlásil i do přípravného týmu dalšího ročníku. Byla to pro mě vynikající zkušenost a jsem moc rád, že mám tu příležitost se teď podílet i na přípravách letošního ročníku.

Kde najdou zájemci další informace a jak se mohou přihlásit?

Všechny dostupné informace a registrace je na oficiálních stránkách www.studentskyvelehrad.cz. Doporučuji však zájemcům moc dlouho neváhat, protože počet míst je omezený a registrace končí už v neděli 22. dubna o půlnoci.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil