Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pátá Svatojánská pouť je už za dveřmi

Pátek, 18.5.2012
Praha. Již po páté chystá občanské sdružení Divadlo VJečné v čele s herečkou Janou Radojčić ve spolupráci se společenstvím při pražském kostele sv. Ignáce Svatojánskou pouť. Letos tento multikulturní festival připadá na sobotu 19. května a je opět připraven bohatý program, koncerty, divadelní představení, poutní atrakce či workshopy pro děti.


Cílem Svatojánské poutě je oživení tradice poutí, zpřístupnění církevních prostor široké veřejnosti, sbližování minoritních skupin s majoritní společností a to vše přes kvalitní kulturu nabídnutou zdarma v centru našeho hlavního města. Společenství věřících se při ní prezentuje navenek a předkládá pozvání ke svému dlouhodobému programu. Pouť bude probíhat v kostelích sv. Ignáce a sv. Jana Nepomuckého, na Karlově náměstí, na dvoře jezuitské rezidence, v Družinské kapli, věži kostela či Hudebním sále.

Akci v 10 hodin zahájí v kostele sv. Ignáce krátká meditace a pobožnost ke svatému Janu Nepomuckému. Po ní od 10.30 vyjde z kostela průvod vedený principálem, mažoretkami, muzikanty, lidmi různých profesí, vyznání a národností a za zpěvu a hudby dojde na Karlovo náměstí k hlavnímu pódiu. Tam po slavnostním zahájení a poděkování hlavním sponzorům poutě začne program složený z koncertů a vystoupení souborů a kapel různých žánrů. Letos proběhne i soutěž „Královny poutě“, kterou nachystala VOŠ Herecká z Michle. Její studenti mají na starost moderování na hlavním pódiu.

Na zatravněné horní ploše Karlova náměstí proběhnou paralelně soutěže, tvořivé dílny, interaktivní divadla pro rodiče s dětmi. Část náměstí bude jako již tradičně obsazena pouťovými atrakcemi, nebudou chybět ani stánky, které mimo jiné nabídnou etnické výrobky a ukázky mezinárodní kuchyně.

V kostele sv. Ignáce opět vystoupí skvělé hudební těleso „Šarbilach“ vedené Jaromírem Vogelem, soubor fléten a sbory. V Družinské kapli a jezuitské zahradě bude mít vystoupení např. Státní Opera Praha, připravena je i premiéra nové pro tuto příležitost sepsané komedie dell' arte, recitál švédské lidové poezie a národních písní, Lukáš Hejlík se opět představí se svým www.listování a v kostele sv. Jana Nepomuckého na Skalce bude slavnostní bohoslužba se sólovým zpěvem a varhanní koncerty.

Program bude slavnostně ukončen na Karlově náměstí ve 20 hod. a poté proběhne pro nespavce a vytrvalce noční přednáška prof. RNDr. Luďka Kučery, DrSc. ve věži kostela sv. Ignáce „Rozpínání vesmíru, sv. Augustin a chlapec“.


Stáhněte si PLAKÁT a nebo PROGRAM ve formátu PDF.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.5.2023 Svatý Jan Nepomucký – kdy mluvit a kdy mlčet
7.5.2014 Již sedmý ročník Svatojánské poutě se blíží
15.5.2013 Karlovo náměstí již pošesté ožije Svatojánskou poutí
28.6.2011 Společenství u pražského jezuitského kostela zakončilo školní rok
11.5.2011 Svatojánská pouť na Karlově náměstí se blíží



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil