Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Ohlédnutí za jedenáctým Studentským Velehradem

Úterý, 15.5.2012
Velehrad. Na Moravě skončil před týdnem Studentský Velehrad, setkání vysokoškoláků, které se na tomto starobylém poutním místě koná každé dva roky. Letošní v pořadí již jedenáctý ročník proběhl od 4. do 8. května a jeho motto znělo Cestou služby: Následuj Ho!


Součástí programu je vždy společné slavení eucharistie, koncerty, workshopy, přednášky a diskuse ve skupinkách. Velkolepou akci, které se letos zúčastnilo na 500 studentů, pořádal přípravný tým pod záštitou Vysokoškolského katolického hnutí Česká republika (VKH ČR). Toto občanské sdružení už dvacet let vytváří pro studenty vysokých škol prostor k duchovnímu růstu a aktivnímu využití volného času.

Pro letošní ročník vybrali organizátoři téma služby. To bylo nazíráno hned z několika úhlů. Zaznělo v kázáních během liturgických oslav, v přednáškách pozvaných hostů či ve skupinkách. Podle mluvčí Evelýny Kulíškové se letos akce skutečně povedla. Pořadatelský tým nezaznamenal žádné větší problémy, program běžel podle plánu, porady nebyly příliš dlouhé a tak organizátoři netrpěli spánkovým deficitem.

Také podle reakcí účastníků byl letošní Studentský Velehrad úspěšný. Šťastná byla i volba tématu služba. Podle mluvčí mladé oslovilo a velmi dobře pochopili, že je třeba se v životě stále učit něco obětovat a něco druhým zadarmo věnovat. „Docela jsme se trefili do noty vysokoškolákům, kteří tentokrát na skupinky příkladně chodili a v pondělí udělali kus práce v různých službách v praxi,“ dodává Evelýna.

Přednášky měly překvapivě dobrou návštěvnost, posluchači se rovnoměrně rozdělili do jednotlivých sálů, nevyhledávali jen známé tváře, ale soustředili se více na obsah přednášek. Mezi hosty letos nechyběl ani Tomáš Halík, Marek Orko Vácha, Jan Sokol, Marie Svatošová, Kateřina Lachmanová, Pavel Bělobrádek a další.

Letos se ovšem na Velehrad vydalo méně studentů než na poslední ročník před dvěma lety. A tak se přirozeně nabízí otázka, co tento úbytek způsobilo. „Je možné, že to bylo rozsahem akce, která byla o dva dny delší,“ domnívá se mluvčí projektu. Zároveň však připomíná, že úbytek nebyl tak velký. „Nakonec přijelo v různých pobytových intervalech něco mezi čtyřmi a pěti sty účastníky. A když uvážíme, že minule to byl jubilejní ročník, kam jsme pozvali i absolventy, tak ten rozdíl zase tak markantní nebyl.“


Více na oficiálních stránkách projektu. Foto Jan Rosík

(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil