Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Salvador nevydá vrahy jezuitů

Čtvrtek, 17.5.2012
San Salvador. Salvadorský nejvyšší soud odmítl vydat do Španělska třináct vojáků, kteří v roce 1989 brutálně zavraždili šest jezuitů. Ti na konci osmdesátých let chladnokrevně postříleli nejen řádovou komunitu, ale i ženu, která s jezuity spolupracovala a její dospívající dceru. Podle oficiální zprávy toto rozhodnutí učinilo devět z patnácti členů nejvyššího národního tribunálu po detailním prozkoumání případů dnes už bývalých vojáků.


Ke krveprolití došlo 15. listopadu 1989 na univerzitní půdě. Vojenské komando Atlacatl vycvičené pro boj proti guerrile zastřelilo rektora univerzity, španělského jezuitu Ignacia Ellacuríu, spolu s dalšími čtyřmi španělskými a jedním salvadorským spolubratrem. Neušetřili ani kuchařku a její patnáctiletou dceru.

Salvadorská vláda se zpočátku pokoušela připsat odpovědnost za vraždu guerille dnešní vládní strany národního osvobození (FMLN). Dva její členy dokonce odsoudila k třicetiletým trestům. Z vězení vyšli při amnestii v roce 1993, krátce předtím než zpráva komise OSN obvinila ze zločinu vysoké vojenské hodnostáře.

Kauza byla znovu otevřena ve Španělsku v roce 2009 na základě žaloby předložené Sdružením pro lidská práva (Asociación Pro Derechos Humanos) a americké organizace Center For Justice and Accountability, které požadují jasné slovo o autorech zločinu.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.11.2009 Dvacet let od vraždy jezuitů v El Salvadoru
17.4.2007 Notifikace vzbudila rozpaky
18.3.2007 Vatikán vydal notifikaci proti Sobrinově teologii



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil